Общински съвет – Пловдив прие учредяването на Екобус

Актуално Власт Зелен град Новини
Екобус

Дружеството за екологичен градски транспорт ще стартира с няколко електрически автобуса по линиите, свързващи големите образователни кампуси в града

Ресорният зам.-кмет заяви, че това е исторически момент

С 36 гласа „За“ местният парламент прие решение за учредяване на Общинско дружество за екологичен градски транспорт „Екобус“. Само 9 съветника се въздържаха при гласуването точката, определена от зам.-кмета Тодор Чонов като „историческа“ – съветниците от БСП и Демократична България.

Подкрепата ви за учредяването на Екобус ще остане в историята на модерния Пловдив. Ще се гордеете с това решение след години, за разлика то вашите колеги от миналото, които приватизираха градския транспорт“, заяви той пред съветниците.

Оспорвания от опозицията в лицето на Демократична България апорт на 18,5 дка общински терен в активите на дружеството, Чонов определи като „наложителен и допустим законово“ . Той заяви, че всяко едно транспортно дружество трябва да отговаря на определени критерии, за да се развива и да търси финансиране.

Заставам зад този исторически момент – създаването на Екобус, но не разбирам защо трябва да апротираме тези 18,5 дка в това дружество. Има потенциален риск, тъй като насила тикаме този имот в него. 100-те хиляди капитал на дружеството са напълно достатъчни и няма нужда от апорт на парцел“, това заяви Веселина Александрова, председател на групата съветници на Демократична България.

Предложението ѝ апортът да отпадне от учредителния кат не се прие от местния парламент, като само 14 съветника го подкрепиха.

На първо време дружеството ще стартира с няколко електрически автобуса по линиите, свързващи големите образователни кампуси в Пловдив. Машините ще бъдат или взети под наем, или закупени, като се очаква Екобус да стартира с 6 ел. возила за пасажери.

Очаквайте подробности

Споделете ни във:

1 thought on “Общински съвет – Пловдив прие учредяването на Екобус

  1. Поредната „черна дупка“ за Пловдивския бюджет! След като години наред ни убеждаваха колко е хубаво Градският транспорт да е в частни ръце – конкуренция, ниска цена, качествена услуга, нови автобуси, сега Общината иска да започва от начало и да прави нов Общински Градски транспорт! От всичко това е ясно само едно – десетки милиони ще бъдат похарчени без нищо да се подобри!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.