Областният управител на Пловдив: Здравко Димитров превърна Общинския съвет в изтривалка за договорки

Актуално Власт Гласове Избори 2021 Новини Под лупа Под ножа
кмет и областен
Йордан Иванов излезе с остра позиция по скандалната замяна на 50-те дка
„Решение на местния парламент за заменка всъщност няма“, категоричен е губернаторът  
Областният управител на Пловдивска област Йордан Иванов коментира скандалната замяна на дава имоти за милиони срещу 50 дка зелен частен парцел.  Припомняме, че на сесия на Об С на 12 май бе решено  Община Пловдив да даде 7 имота за 50 дка частен парцел в парк „Отдих и култура“.  „Решение на местния парламент за заменка всъщност няма“, категоричен е губернаторът  в своята позиция. Публикуваме я цялата:
„На предишната общинска сесия, докато Здравко Димитров се беше покрил и го нямаше в града, се направи нескопосан опит Общинският съвет в Пловдив да одобри една прикрита заменка на 50 декара зелена площ с топ парцели за строителство. Разбира се, търговското мнозинство в Общинския съвет беше на мястото си – готово да натиска копчето по заръка на отровното трио в града – Иван Тотев, Дани Каназирева и Здравко Димитров.
Гласуването мина, а пловдивчани си мислят, че далаверата е работа на Общинския съвет. А от триото вероятно са обяснили обстоятелствено на заинтересованите страни колко трудно се прави това мнозинство и как трябва да ги подкрепят.
Какво всъщност се е случило?
Такова отчуждаване на земя, каквото Здравко Димитров се опита да внуши, че вече е сторено, се прави по ДВА НАЧИНА:
1. СЪС ЗАПОВЕД НА КМЕТА НА ОБЩИНА ПЛОВДИВ.
2. С РЕШЕНИЕ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ, С КОЕТО СЕ ОДОБРЯВА ДОГОВОРЪТ СЪС СОБСТВЕНИКА НА ЗЕМЯТА, заедно с оценките и цялата прилежаща документация.
И до момента не е ясно Здравко Димитров кой от двата пътя е избрал.
Ако ще действа със своя заповед, то само е унижил Общинския съвет, защото той въобще не е трябвало да гласува. На практика местният парламент пое цялата политическа отговорност. Сега кметът ще се прави на изпълнител на решението на местния парламент. Нека е ясно, че компетенцията по този въпрос е изцяло в ръцете на кмета.
Ако е избрал втория път – с решение на Общинския съвет, то кметът на Пловдив трябва да внесе нов проект на решение, към което да бъдат приложени – договор с фирмата, съгласие на фирмата, пазарните оценки и т.н.
Здравко Димитров трябва да отговори незабавно на цялата общественост дали ще внася ново решение за сделката в Общинския съвет или ще действа със своя заповед.
В заключение – решение на местния парламент за заменка всъщност няма. Инвеститорите са излъгани. Топката сега е в Здравко Димитров. Отговорността е изцяло у него и всички чакаме следващата стъпка.
По отношение на законосъобразността на това решение, което мина: областният управител не може да го оспори по законосъобразност, защото то гласи „Общинският съвет дава съгласие…“ С тази формулировка не става дума за изземване на компетенцията на кмета при отчуждаванията по смисъла на закона. Ако Общинският съвет беше „възложил“ на кмета дейност, то решението щеше да е незаконно. Всъщност именно това свидетелства, че решението за въпросните 50 дка от предишната общинска сесия е едно нищо. А Здравко Димитров вкара Общинския съвет в ролята на изтривалка за договорките му.“
Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.