АктуалноИзбориМненияНовиниПод ножа

Общината към превозвачите: Нашето търпение приключи

„ Хеброс бус” и „Автотранс” имат месец да платят общо 260 хиляди лева неустойки и за отстраняване на неизправности по договора от 2018г.

Общината ще възложи на фирми да вкарат нови решения в автобусите- плащане с дебитни,  кредитни карти и с есемес

„ Нашето търпение приключи”, каза пред медиите относно нарушения в изпълнението на договора за 13-те линии от градски транспорт от страна на превозвачите зам.- кметът Тодор Чонов. Той даде изявление след днешната среща на администрацията с представителите на групи в местния парламент относно проблемите в градския транспорт.  Чонов съобщи, че днес от кметството са пуснали уведомление към превозвачите, с което ги информират за неизпълнения по договора от 2018г.

„ Очакваме в едномесечен срок да бъдат заплатени тези неустойки, които им налагаме и да бъдат отстранени всички неизправности по договорите. Този един месец е важен и ще отговори на всички тези въпроси, включително и плащането на километър, който е по договора от 2018г. Неустойките са големи. На една от фирмите е около 145 хиляди лева, другата е около 120 хиляди лева. Става въпрос за две от фирмите, участници в консорциума- „ Хеброс Бус” и „Автотранс””, обясни зам.-кметът Чонов. Той припомни, че последният срок за отстраняването на неизправностите по договора е бил  1 август, а към днешна дата общината е принудена да приложи клаузите на договора.  „ Трябва да седнем и да разработим нов механизъм за разплащане с превозвачите, за да не се стига до такива ситуации”, допълни той.

Нарушенията на превозвачите са в това, че се използват автобуси, които не отговарят на екологичния клас и годината на производство.

След срещата днес Чонов уточни, че решенията относно транспортния проект вече са взети и че общината приключва с „Индра”, като завежда дело срещу компанията.

„ В момента събираме всички добри решения, които ги има в България и ще възложим на фирми да вкарат тези нови решения в нашите автобуси- плащане с дебитни и кредитни карти, с есемес, постепенно отпадане на монетните апарати. Последните обаче ще стоят докато изцяло прекъсне интересът към тях”, каза още Тодор Чонов.

Кметът Здравко Димитров пък заяви, че на днешната среща с представители на групите в местния парламент не са се коментирали нови цени на билети и карти за пътуване в градския транспорт. „Първо трябва да се направи анализ. Цените останат такива”, каза градоначалникът.

„ Това е първа по рода си среща по темата Градски транспорт. От тук нататък ще има работна група, ще има анализи и тогава ще има решения. Коментирахме разходите, това, дали линиите не са много и не се препокриват, коментирахме договорите. Да, заради пандемията превозвачите търпят известни загуби, но това няма да е всяка година. Трябва да се намери формула, която да се спазва”, допълни Димитров.

От Демократична България коментираха, че резултати от днешната среща няма.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина