АктуалноВластГрадътНовини

Община Пловдив събира идеи за чист въздух

На 9-ти и 10-ти юни в Пловдив ще се проведе събитието „Идеатон за въздуха: Кварталите на бъдещето“. Инициативата е на Община Пловдив и Purpose Climate Lab и цели да насърчи гражданското участие на различни заинтересовани страни по въпросите свързани с подобряване качеството на въздуха в града. Стартът на двудневния идеен маратон ще бъде даден в 10:00 ч. във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите /Земеделски колеж/. По време на събитието участниците ще мислят над идеи, които да подобрят качеството на въздуха в Пловдив. Отборите ще бъдат водени от ментори, част от различни експертни институции и граждански организации, които ще им помогнат да стигнат не само до креативни, но и до практически ориентирани идеи. Завършените предложения ще бъдат представени на Община Пловдив във финалния ден на събитието, а най-добрите сред тях ще имат реален шанс да бъдат осъществени на практика.

С това събитие искаме да се обърнем към гражданите и да чуем техния глас и идеи относно подобряването на качеството на въздуха и средата на живот в нашия град. Бихме искали да разберем как те виждат решението на този въпрос и да почерпим заедно опит и идеи. В края на краищата въздухът е тема, която засяга всички и за нас е важно да създадем условия за обществено мислене и работа. Стига да има добри и реализуеми идеи, за нас ще бъде удоволствие да ги приложим в практика“, коментира зам.-кметът по екология Анести Тимчев.

В рамките на инициативата всеки отбор ще мисли върху конкретна тема, свързана с качеството на въздуха, като гражданско участие и инициатива, транспорт, зелени площи, битово отопление, сътрудничество с научни институции, подкрепа от бизнеса и др.  Обединяващата задача за отборите ще бъде да помислят как решенията, които взимат, могат да бъдат реално приложени на микрониво – например на улицата, в квартала и общността.

Гражданите, които желаят да се включат в Идеатона, могат да се запишат за участие на следния линк.

Основната цел на събитието е да подсигури максимално гражданско участие, а интерес към него вече има от различни групи, сред които ученици, родители и дори представители от клубовете на пенсионера в града.

Източник: Община Пловдив

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина