Община Марица иска да строи собствен завод за преработка на пластмасови отпадъци

Актуално Гласове Градът Зелен град Избори 2021 Новини

Готови сме да отредим терен за това, като имаме два подходящи парцела в индустриална зона Марица. Имаме и готовност за проектиране, съобщи кметът Димитър Иванов

Община Марица иска да строи собствен завод за преработка на пластмасови отпадъци. Новината дойде от конференция, организирана от Тракия икономическа зона по повод общия процес към зелен преход. Индустрията от ТИЗ, ведно с местната и държавната власти, дадоха старт на кампанията „Чиста и зелена България”. В нея бизнесът ще работи за намаляване на отпадъците и ще провокира хората да мислят за проблема с разделното събиране на смет.

„Най-после държавната власт обръща внимание на проблемите с отпадъците. С общи усилия ще успеем да намалим и спрем незаконното изхвърляне на боклука. Общината има идея, съвместно с бизнеса и държавата, да създаде собствено предприятие за преработка на пластмасови отпадъци. Готови сме да отредим терен за това, като имаме два подходящи парцела в индустриална зона Марица. Имаме и готовност за проектиране, за да се превърнем в пионер и пример за останалите общини. Искаме да си преработваме сами нашите отпадъци и да имаме първият общински завод за това”, заяви кметът на община Марица Димитър Иванов.

Пламен Панчев съобщи, че до 2040г. Тракия икономическа зона ще е въглеродно неутрална.

„Бизнесът в Тракия икономическа зона не само е наясно с предизвикателствата, но е в авангарда на прехода към кръгова и зелена икономика. Климатичните политики не създават само затруднения, а и възможности”, каза вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Той анонсира, че хора от екипа на ТИЗ ще бъдат част от българската делегация на срещаната на ООН на тема климатични политики.

„Нека тази пресконференция е един символ на това как бизнесът и държавата вървят ръка за ръка. Идеята за водородно независим индустриален парк е точната посока на развитие”, подчерта министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Споделете ни във:

1 thought on “Община Марица иска да строи собствен завод за преработка на пластмасови отпадъци

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.