АктуалноГрадътЗдравеНовиниПУЛС

Започва поетапно разкриване на леглата за COVID в Пловдив

Да започне поетапно разкриване на легла в болниците в Пловдивска област, които имат COVID отделения, реши на свое заседание Областният оперативен щаб. Това се налага поради факта, че областта се намира вече в оранжевата зона с 14-дневна заболеваемост от 106, 33 на 100 000 души население. Леглата в УМБАЛ „Свети Георги“ са запълнени почти напълно.

Разкриването на нови легла ще стартира от болниците, които имат интензивни отделения. Останалите ще бъдат  в резерв и ще се включат при по-голямо увеличение на случаите. „Разписани са и мерки в Националния план за справяне с пандемията, които също ще се спазват“, уточни областният управител Ангел Стоев.

Вече имаме опита от предишните вълни и ще го прилагаме“, каза директорът на РЗИ д-р Сийка Димчева. Ще се запази принципът да се заделя определен процент легла в болниците за пациенти на Спешна помощ. Преди затихването на епидемията, работеха 20 болници с COVID отделения в областта. Леглата, с които разполагахме до последната вълна бяха 1411. 1281 от тях са терапевтични, 129 – интензивни“, допълни тя.

От идната седмица ще зачестят и проверките за спазване на противоепидемичните мерки в обектите с обществено предназначение. Те ще се извършват от екипи на РЗИ, Полицията и БАБХ.

Пловдивска област стои добре по отношение на ваксинирането. Процентът на ваксинация е 17,25, а като се прибавят и преболедувалите, процентът става 20,69. Напредва и темпът на ваксиниране от мобилните екипи в малките населени места и предприятията. Според областният управител хората трябва да осъзнаят нуждата от имунизация и да бъдат убеждавани, а не принуждавани.

Лекарите в щаба поставиха въпроса за обезпечаването с кадри на първа линия в COVID отделенията. Според тях трябва да бъдат възстановени същите възнаграждения, които са изплащани преди, за да могат да мотивират персонала, тъй като в момента има масов отлив от желаещи да работят в тези отделения. Отново бе коментирана нуждата от лекарства за лечение на COVID. След свое запитване областният управител е получил отговор от здравното министерство, че са взети спешни мерки за попълване на оперативния резерв от нискомолекулярни хепарини. Бе обсъдена и идеята за възстановяване на бившата Белодробна болница като лечебно заведение за лечение на COVID и постковид синдрома.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Защо у нас продължават да умират толкова много хора от КОВИД? Някой въобще лекува ли ги? Защо средно в света умират 2%, а в Пловдив – 5,5% ? Дори в Африка е по-добре….

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина