АктуалноЗдравеНовиниПУЛС

Няма да затварят Доспат и Сърница

Евентуалното продължаване на извънредната епидемична обстановка в страната не налага нови ограничения. Запазват се сегашните мерки, уточни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в Пловдив

„От тук нататък мерките са за лично поведение и пазене – избягване на масови събирания, носене на маски в затворени помещения, дезинфекция и лична хигиена“  

Мерките против разпространение на заразата в двете нови огнища Доспат и Сърница няма да включват затваряне на градовете, както бе в Банско. Това стана ясно след срещата на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в Пловдив с директорите на 10 Регионални здравни инспекции от региона.

РЗИ-тата имат всичко необходимо. Към момента броят за заболелите в Доспат е 51 души, заяви той. Създадена е организация и към момента нямаме основания за притеснение. Мисля, че тези огнища скоро ще бъдат овладени, коментира доц. Кунчев.

83 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през последното денонощие

От РЗИ- Смолян обявиха, че във вчерашния ден са взети проби на 102 контактни лица в в село Барутин, от където са голяма част от работничките в цеха. Тези резултати ще станат известни до ден-два. Към момента 16 души от селото са дали положителна проба за коронавирус.

Огнище на болестта е станал цех за производство на детски играчки, а всички болни служителки са жени,“ уточни той в отговор на въпрос „възможно ли е заразата да е разпространена след роднински събирания за празника Байрам.

Доцентът изключи тази възможност и разказа, че епидемиолозите смятат, че болестта е разпространена по време на почивките в цеха и след работа, когато жените се събирали да пътуват заедно. По думите му, собствениците на предприятието са изпълнили всички изисквания по отношение на хигиена, като са били осигурени дезинфектанти и предпазни средства.

„Нещо повече, системата е такава, че няма как да се чекираш, ако не минеш през зоната за дезинфекция,“ поясни инспекторът.

Цехът вече има предписание за карантина, а днес или утре ще бъде връчена заповедта за затварянето му в срок от 14 дни.

„От Националния оперативен щаб трябва да подадем към Министерския съвет мотивиран доклад относно удължаване на извънредната епидемиологична обстановка в страната. Аз лично смятам, че ще бъде полезно тя да бъде удължена. Дали с 15 дни, или с един месец, ще решим съвместно,“ заяви Ангел Кунчев.

„Ще предложа да бъде удължена, а мотивите са ясни – преди една седмица имахме 6 нови случая, а днес вече са 83. Няма какво повече да се измисля.“

По думите му, това ще ни помогне да запазим част от мерките, които са в сила и сега. Евентуалното удължаване не налага нови ограничения, запазват се сегашните мерки и най-вече частта за граничния контрол, уточни главният държавен здравен инспектор.

Той мотивира предложението си с факта, че броят на заразените с Covid-19 нараства в последните дни. Според санитарните власти това не е втора вълна на вируса, защото разпространението му не е дифузно, а по огнища.

„Няма да има други мерки, ако извънредната епидемична обстановка бъде удължена. Тя ни е необходима, за да въвеждаме граничния контрол и улеснява донякъде и изпълнението на някои от мерките”, коментира той.

Ясно е, че вирусът циркулира из страната, той не си е отишъл. Огнища ще възникват, но това бързо ще бъде санирано. От тук нататък мерките са за лично поведение и пазене„, допълни доц. Кунчев и повтори най-въжните – избягване на масови събирания, носене на маски в затворени помещения, дезинфекция и лична хигиена.

Инспекторът препоръча, ако имаме съмнения, че сме заразени, по-добре навреме да споделим, за да се вземат бързо мерки.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина