Нужни са 800 хиляди лева за спешен ремонт на детски градини

Актуално Градът Избори 2021 Новини Под ножа

800 хиляди лева са нужни за спешни ремонти на детски градини в града. Това се разбра при днешната инспекция на „Елица”, където стартират спешни дейности по възстановяване на хидроизолацията на покрива и щетите от теча там. Още тези дни ремонтът започва, като се очаква до септември да бъде завършен.

„ Ще вкараме актуализация на бюджета на следващата сесия за ремонт на детските градини с проблеми, но е хубаво някой съветник да дойде и да види за какво става въпрос. Имам чувство, че някои освен на сесии не ходят другаде. Репетират пред огледалото, на сесия, пак пред огледалото. Но е хубаво да видят и реалния живот. Така ще ги посъветвам някои. Не да пречат, а реално ако искат нещо да се случи в Пловдив по- конструктивно да работят”, каза кметът Здравко Димитров.

„ Ремонтът на „Елица” ще струва приблизително 70-80 хиляди лева. Тези цени са приблизителни, тъй като сега правим анализ на последствията, които са възникнали след прокапването на покрива. Ще бъде сменена изцяло хидроизолацията на покрива. Всички щети, нанесени в следствие на теча в различните участъци на детската градина ще бъдат основно реконструирани. Смятаме, че до края на лятото „Елица” ще бъде готова, септември да има прием и да я напълним с деца. Ситуацията е бедствена, детската градина е затворена, затова по най-бързия начин трябва да започнем ремонта, за да можем септември да я отворим”, обясни на място зам.-кметът по строителството Пламен Райчев.

Нужните средства в случая ще бъдат прехвърлени от бюджета за образование, с вътрешна заповед на кмета.

В критично положение са още няколко детски градини, за които са необходими въпросните близо около 800 хиляди лева. От спешен ремонт се нуждаят „Детелина”, „Маргаритка”, „Малкият принц”, „Светлина”, „Здравец, „Наталия”- основно на покриви и щети от течове.

„Тези средства не са планирани, но сме длъжни да ги намерим”, подчерта Здравко Димитров.

Три групи от градината са разпределени тази сутрин. Едната е в съдената сграда, а другите две са в други две градини в близост до „Елица”.

„Още в петък е направена организация така че да няма напрежение и да са спокойни родителите. Всъщност обаче тази сграда, чийто ремонт започва в момента, е с осем групи. Тук имаме голяма възможност да разширим приема с четири нови групи след ремонта. Обмисляме да отворим една част от тези групи и за ясли. За първи път тази година в район „Западен” детските градини са пълни и ще има известен недостиг. Голямото строителство тук в последните години вече се отразява и на образователната система. Градът постоянно нараства и натискът върху социалните услуги ще става по-голям- ще има повече деца и за училища, и за детски градини. Затова и мрежата има нужда от постоянни инвестиции. В момента строим седем обекта, но инвестициите трябва да продължат както в поддръжка, така и в нова обекти, за да можем да осигурим достатъчно места за младите семейства и работещите хора”, обясни зам.-кметът по образование Стефан Стоянов.

Очаква се до края на годината да бъдат отворени три нови обекта-детската градина на „Богомил”, „Перуника” и тази на „Александър Стамболийски”.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.