Нов рунд в политическата битка за шеф на КОЦ

Актуално Новини Под ножа Политика

ГЕРБ и Кауза Пловдив искат прекратяване на договора на д-р Парашкев Цветков за управител на онкото и назначаването на временно управляващ

Политическата битка за ръководството на Комплексен онкологичен център- Пловдив влиза в нова фаза тази седмица. Местният парламент ще разгледа предложение на съветници от ГЕРБ и Кауза Пловдив за прекратяване на договора за възлагане на управление на онкото, сключен с д-р Парашкев Цветков. Те искат още определяне на временно изпълняващ длъжността управител на търговското дружество със 100 процента участие на общината в капитала. Кой ще е той обаче предстои да разберем в пленарна зала, тъй като в предложението не е упоменато име.

Предложението до ОбС идва след плетеница от събития около Онкологичния център- провел се конкурс, от който отстранен бе д-р Цветков, сигнал на директора на дирекция „Здравеопазване“ към Община Пловдив д-р Калин Калинов до прокуратурата срещу спечелилата конкурса проф. д-р Марианна Янева и протест на предната сесия на общински съвет с искания за оставката на Калинов. На същото заседание на местния парламент бе извадена подписка от 173 служители на Комплексния онкологичен център, с която те застанаха зад д-р Парашкев Цветков, а заради напрежението в пленарната зала точката за избор на проф. Янева за ръководител на онкото бе изтеглена от дневния ред, като кметът обеща организиране на обществено обсъждане за бъдещето на ключовото здравно заведение.

С внасянето на предложението съветниците от ГЕРБ и Кауза Пловдив ще се постараят да вземат предимство в сложната схватка за ръководството на КОЦ. Не е тайна, че старейшините от ГЕРБ застават зад победителката в конкурса проф. д-р Марианна Янева, срещу която шефът на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов поведе открита война. Групата на зам.-кмета Георги Титюков в ОбС се солидаризира с тази на ГЕРБ, с което се дава пореден сигнал за търкания между Кауза Пловдив и кметският управленски екип.

Според източници на Под тепето в пленарна зала за временно изпълняващ ще бъдат предложени две имена- на проф. Янева или на главния счетоводител на онкото. Предстои да разберем как ще се развие сесията, имало ли е политически договорки преди нея и какви са отношенията на кмета Здравко Димитров и екипа му с опърничавото мнозинство в местния парламент.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.