АктуалноЗдравеНовиниПУЛС

НОЩ: Очаква се тенденция на повишаване на заболеваемостта (ВИДЕО)

Министър Ангелов: Не можем да живеем цял живот с ограничителни мерки и затваряне

Извънредната обстановка остава

Седмичните брифинги на Националния оперативен щаб са подновени от днес по разпореждане на премиера Бойко Борисов.

Очаква се тенденция на повишаване на заболеваемостта, но здравната  ни система е готова да се справи. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

У нас се следят над 23 показателя, на чиято база се вземат информирани решения, увери проф. Ангелов.

Според данните на Националната информационна система за последното денонощие има 286 нови случаи на положителни проби за коронавирус от 4934 теста, съобщи в началото на срещата здравният министър.

20 833 са общо регистрираните случаи у нас до момента. 837 души са в болница, 44 са в интензивните отделения. Под карантина са поставени 7767 души. Починалите до момента са 825 души, за последното денонощие 12 починали. Излекувани от коронавирус са общо 14 634 души.

За последната седмица се отбелязва ръст с 1550 положителни проби за COVID-19.

„Увеличението на броя на излекуваните е 767. Общият брой на хоспитализираните е нараснал със 110, а на тези в интензивни отделения с 15“, обобщи министърът.

Най-много заразени са в София – 57, следват Благоевград – 34 и Пловдив с 24 случая.

„Не можем да живеем цял живот с ограничителни мерки и затваряне, затова трябва да свикнем да живеем с мисълта и разума за наличието на коронавирусна инфекция и да си изградим навиците: носене на маски в закрити пространства, да спазваме разумна хигиена и дезинфекция, правилата за социална и физическа дистанция“, коментира  министър Ангелов.

По думите му, големият проблем пред страната остава недостатъчният брой медицински персонал, умората на медиците и  разпространението на заразата сред тях.

Наблюдава се тенденция за постепенно повишаване на заболеваемостта.

„При настъпваща втора вълна в Европа и повишение при нас, няма начин да отменим извънредната епидемична обстановка“, категоричен беше главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Шансът ни да изчакаме ваксината е носенето на маски в закрито пространство. Поне 15% не носят маските си, както трябва„, коментира ген. Венцислав Мутафчийски, който използва брифинга, да напомни, че маските трябва да се носят правилно, както и че са задължителни в затворени помещения.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина