Нито лев за изграждане на собствен общински градски транспорт до 2024

Актуално Власт Гласове Градът Новини Под лупа
железница S-бан

Определените приоритетни обекти са удвояване на Околовръстното шосе, каскада „Въча“ и изграждане на градска железница S-бан

Екипът на кмета Здравко Димитров не вижда общински градски транспорт в близките 3 години в града под тепетата. Това става ясно от публикувани днес документи в профила на независимия общински съветник Слави Георгиев. Той се е запознал с проектобюджета за 2022г. и бюджетната прогноза за 2023-2024 г., приоритетите на управата на града за ПИРО, предоставени на Министерство на финансите.

От тях става ясно, че важните инфраструктурни проекти за периода от бюджетната прогноза са удвояване на Околовръстното шосе, каскада „Въча“ и изграждане на градска железница S-бан.

Липсва обещания общински масов транспорт за гражданите. Не се предвижда и построяване на многоетажни паркинги.

Под тепето публикува пълната позиция на Слави Георгиев по темата:

Бъдещето на всяка една община се гради на нейните стратегически документи. Тази седмица предстои приемането на проектобюджета на община Пловдив за 2022г. и бюджетната прогноза за 2023-2024 г. В края на миналата седмица се появи и информация за приоритетите на ПИРО-то на Пловдив, който още е в процес на изработка. По изискване на министерство на Финансите, община Пловдив е посочила приоритетните си обекти за изграждане, на стойност приблизително 180 000 000лв. На пръв поглед средствата са за разнообразни по своя характер проекти, като мерки за енергийна ефективност на ЦДГ „Мая“-651 091лв., мерки за енергийна ефективност на ОУ „Елин Пелин“-510 000лв., нова сграда за ОУ „Драган Манчов“-6 800 000лв., отводнителна система и реконструкция на паркинга пред МБАЛ „Св. Пантелеймон“-540 000лв., изграждане на вход за линейки към ДКЦ 7-600 000лв., естетизация и рехабилитация на „Баня старинна“-3 747 832лв., мерки за енергийна ефективност и разширяване капацитета на ЦДГ „Вълшебно детство“-2 756 000лв., ремонт и рехабилитация на контактна зона на „Дондукова градина“-732 000лв., реставрация къщата на Георги Мавриди в „Старинен Пловдив“-1 800 000лв., основен ремонт, консервация и реставрация, енергийна ефективност на ХГ „Св.св. Кирил и Методий“-5 800 000 лв., реконструкция на „Дондукова градина“-4 510 440 лв., нов басейн-14 150 000 лв. За пътна инфраструктура се предвиждат реконструкция на бул. „Северен“, етап 2- 30 400 000 лв., нов бетонен мост-35 300 000 лв., нов път между кв.“Коматево“ и кв.“Прослав“-9 000 000 лв., кръгово кръстовище на бул.“Мария Луиза“ с ул.“Арчарица“ и ул.“Лев Толстой“-1 708 390 лв., реконструкция на ул.“Арх. Камен Петков“-2 317 330 лв., реконструкция на ул.“Славянска“1 623 800 лв., връзка между ул.“Бъндерица“ и „Удроу Уилсън“-7 774 000 лв., рехабилитация на ул.“Георги Странски“-1 299 940 лв., реконструкция на ул.“Младежка“ и пл.“Никола Мушанов“-7 474 000 лв., реконструкция на ул.“Цар Иван Шишман“-1 619 000 лв., изграждане на нов мост на река Марица, на бул“Копривщица“- 30 300 000 лв.

За основни приоритети на ПИРО-то на Пловдив, са посочени удвояване на околовръстното шосе, каскада „Въча“ и изграждане на градска железница S-бан.

На пръв прочит, всичко изглежда много красиво, амбициозно и подредено и лесно води да заблуда, че община Пловдив се е заела с проблемите на града. Дали обаче е така. Всъщност, дори хипотетично да предположим, че в близките 20 г., Пловдив успее да реализира всички посочени в списъка обекти, вкл. тези от ПИРО, то днешните проблеми, ще са абсолютно същите и след 20 г. Настоящото ръководство на общината в лицето на кмета Здравко Димитров и екипа му от 9 зам.-кмета, сякаш управлява в 1994г., а не в 2021г.

Игнориран е опита на всички големи градове, справили се успешно с предизвикателствата на 21 век. Общината не е предвидила нито лев за изграждане на собствен общински градски транспорт, който е единствения вариант за справяне с автомобилния трафик, сякаш удара от Икономическа полиция е изправил в ступор Здравко Димитров и Тодор Чонов. По неизвестни причини, се залага на околоградски релсов транспорт, а отсъства какъвто и да е вътрешноградски такъв, като изпълнението изцяло се прехвърля на НКЖИ или видно община Пловдив доброволно и осъзнато абдикира от перспективата за изграждане на модерен релсов транспорт, какъвто е характерен за всеки европейски град с над 100 000 жители, вкл. Източна Европа, усилено изграждани в последните 10-15 г. /бел.ред.: Идея за създаване на градска железница имаше в мандата на бившия кмет Спас Гърневски. За нея се заговори отново и от  предходната управа на града. Дори на сесия на Об С през октомври 2106-а година бе разгледано предложение, с което Община Пловдив поиска БДЖ да ѝ предостави безвъзмездно неизползваемите ж. п. линии в града./ До тук явно не е почерпен горчивия опит от взаимоотношенията на община Пловдив с НКЖИ, в които втората ясно е доказала своята незагриженост за проблемите които създава на град Пловдив с неумелото планиране и управление на инфраструктурата си, която преминава през Пловдив.

От горепосочените план-сметки, отсъстват многоетажните паркинги, каквито е необходимо да бъдат изградени, за да поемат извънградския трафик, навлизащ в Пловдив и да го прехвърлят на удобен градски транспорт. Такива са посочени като основно решение в предстоящия за разглеждане ОУП на Пловдив. Но настоящото ръководство на общината е предвидило „сериозната“ сума от 510 000лв. за такива.

Отсъстват Зелените коридори или добре устроените вело алеи с пешеходни тротоари с добра настилка и отлично осветление, които да осигуряват лесен, бърз и безопасен достъп от крайните квартали до централна градска част, мисля подобна идея в Пловдив се промотира за първи път. Припомням, че при 350 000 население, притежателите на автомобили са само 150 000.

Не на последно място е видим отказа на община Пловдив, за изграждането на нови зелени площи. За подобни, отсъства каквото и да загатване, както в прогнозите за 2023-2024г., така и в ПИРО. Предстои да видим, какво още в детайли ще влиза в ПИРО на Пловдив, но в ПИРО на община Родопи, Пловдив не съществува, сякаш тази община не е увита около Пловдив и не ползва всички нейни предимства, оставяйки за нея пасивите.

С настоящите стратегически документи, община Пловдив остава упорито закотвена в миналия век, сякаш развиваме град тип късен социализъм, а не модерен европейски град. Ръководството на община Пловдив не се оказва на висотата на предизвикателствата, видно отсъства експертен потенциал, а с всяка изминала година проблемите прогресивно ще се увеличават. Налице е отсъствието на организирани от общината дебати за развитието на Пловдив и нахвърляне на идеи на парче, а решенията от готвения ОУП, не намират отражение в плановете на Здравко Димитров. Подобен тип управление, се оказва повече вредно, отколкото правещо нещо за Пловдив и сякаш по-добър е варианта да не прави нищо, отколкото да залага неработещи решения.”

 

Споделете ни във:

4 thoughts on “Нито лев за изграждане на собствен общински градски транспорт до 2024

 1. ,,естетизация и рехабилитация на “Баня старинна”-3 747 832“ ????? Как изчислиха тази баснословна сума за банята, която бе основно ремонтирана преди има-няма 15г? Почти 4млн ми се виждат над десетократно завишени.

  1. ЧИФТЕ БАНЯ й е заглавието, айде няма нужда от болгароСоветски културизми = „СтариннаЯ“, каро амико! И ти сякаш не си съвсем тъдявашен,а? А? Коме май?
   Фантастически разноски =четирикратно надхвърлящи най-дивите щения= са от значение за крадливата ГЕРБава клептокрация, възседнала градчето със затихващите (след г-н индж. Ив.Т.) функции. Имат цели тълпи по-първи ‘ора у СелСъвето да издържат, със семействата им, че ИЗБОРИ се задават!

 2. 1.Няма нужда да назовавате СелСъвета с разни гръмки заглавия.
  2.Възражения предизвиква и (цит.): „…община Пловдив остава упорито закотвена в миналия век, сякаш развиваме град тип късен социализъм…“
  Още от комунистическо градчето (не беше със затихващи функции) беше постигнало няколко придобивки, каквито понастоящем само можем да сънуваме:
  =продупчихме Тепето със ТУНЕЛА
  =разработихме чист, тих, евтин, редовен, обемен ЕЛЕКТРОтранспорт с тролейбуси
  =преМОСТихме железницата за връзка север-юг с Бетонния, прослужил вярно десетилетия (фместо да кО’паме ф чорбата като някакъв железничар с кокал между ушите)
  =изградихме Панаира, Стария Град на Трихълмието и др. бонбончета за някои преуспяващи свине.
  =и др. и мн. др.
  ТАКА ЧЕ ВЪРВИМ НЕ КЪМ „КЪСЕН СОЦИяЛИЗаМ“ АМИ НАПРАВО КЪМ РАНЕН ФЕОДАЛИЗЪМ, С БАШ-ИДЕОЛОГ МУТРО’ПОЛИТ’икът със злия поглед и ролекса, милият, ненаситил се заради трудно детство . . .

  1. Свещено задължение от първостепенна важност е устройването на практичен изгоден масов градски транспорт за всяка градска управа в белите държави.
   В третия свят също повечето селища от градски тип уреждат населението с почти безплатен, затова претоварен общински транспорт; и чак тогава частната инициатива задейства други средства – такси, рикша, (моторетка на задната седалка за по-бързо в кошмара на Бангкок), микробуси, маршрутки.
   Хем „ДРЕВЕН пък ВЕЧЕН“ Пловдив не попада в класацията даже към Третия Свят . . .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.