Николай Пловдивски обяви, че изборният процес е бил приватизиран

Актуално Градът Избори 2021 Новини Под ножа
Николай Пловдивски

Бог този път сякаш е решил да позволи на българския народ да извърши върху себе си всички експерименти. Експерименти, към които десетилетия го тласкат всевъзможни лъжепророци, каза митрополитът в днешната си служба пред кандидатите за депутати от ГЕРБ

Николай Пловдивски изнесе близо 9-минутно слово на днешната служба в „Св. Марина”, на която пожела успех и благослови кандидатите за народни представители от листата на ГЕРБ. Той говори за политическата ситуация, в която се намираме и определи като експеримент гласуването с „бездушни машини”. Обяви, че изборният процес е бил приватизиран.

„ Струва ми се, че Бог този път сякаш е решил да позволи на българския народ да извърши върху себе си всички експерименти. Експерименти, към които десетилетия го тласкат всевъзможни лъжепророци. Да види нашият народ как е без правителство. Да си поиграе на смяна на държавното устройство. Да повери суверенната си воля на бездушни машини. Да позволи най-чистият израз на народовластието, какъвто е изборният процес, да бъде приватизиран. Изобщо да бъде изпълнено всяко налудничаво желание, независимо дали то се изразява от по-големи групи хора, или само от неколцина по-гласовити наши съвременници”, каза пред миряните и кандидатите за народни представители от ГЕРБ митрополитът под купола на храма.

Ето и пълното му слово:

Днес се открива предизборната кампания за избиране на народни представители, които да представляват българския народ в следващото Народно събрание. В края на предишния парламент обърнах внимание на това факта, че Бог не даде власт. Властта е от Бога, но предишният парламент не съумя да произведе легитимна власт. Следователно Бог, поради някакви негови съображения, а ние го наричаме Божий спасителен промисъл, не допусна предишното народно събрание да произведе власт. А допусна вместо това властта да премине в служебно правителство. Неведоми са пътищата Божий и включително аз нямам претенцията да разбирам всичко. Но за здравия човешки разум ми се струва, че Бог този път сякаш е решил да позволи на българския народ да извърши върху себе си всички експерименти. Експерименти, към които десетилетия го тласкат всевъзможни лъжепророци. Да види нашият народ как е без правителство. Да си поиграе на смяна на държавното устройство. Да повери суверенната си воля на бездушни машини. Да позволи най-чистият израз на народовластието, какъвто е изборният процес, да бъде приватизиран. Изобщо да бъде изпълнено всяко налудничаво желание, независимо дали то се изразява от по-големи групи хора, или само от неколцина по-гласовити наши съвременници. Ние изглежда наистина трябва да допуснем да ни се случи всичко, за да се опомним, ако се опомним въобще.

Църквата не си позволява никакви експерименти и затова тя е най-устойчивата институция в този свят. Защото тя е богочовешки организъм. Правилата в нея са установени от Светия дух и не подлежат на промяна. Те са основани на любов, на доверие и на съборност. Именно заради това църквата е най-атакуваната институция в този свят. От силите на злото неуморно се опитват да я подкопаят, да я дискредитират, да я унижават и да тикнат в ъгъла . Защото тя задава критерият. Тя задава мярката. Църквата задава принципите. И защото, включително от позицията на своите критерии и принципи, може да обясни, че не може да има трайна легитимна светска власт, ако тази власт ще се основава не върху любовта, доверието и съборността, а върху омразата, недоверието и всяването на раздори. Да се надяваме, че Бог ще вдъхне разум на нас и нашите сънародници, за да преминем през днешните неуредици и да стъпим на здравия и спасителен път на принципите, върху които е основана нашата православна вяра и цивилизовано общество, в което ние бихме искали да живеем.

Днес, сред нас са дошли миряни, които в следващите дни ще поискат да получат народното доверие, за да се опитат според силите си да направят нещо добро за своите съграждани и съотечественици в следващия парламент. Всеки, който е пристъпил в Божия дом с добри намерения, ще получи благословението на Светата църква. Благославяме ги и им желаем успех.

Църквата обича всички хора еднакво. Не делим хората по политическите им пристрастия. Хората делят себе си по политическите си пристрастия, без което съвременната демокрация изглежда че не може. По- лошото е, когато хората делят себе си в отношението си към ценностите си, в отношението си към другите хора, в отношението си към църквата. Независимо от политическите им пристрастия има хора, които се стараят да се придържат към християнските ценности, които уважават другите хора и имат грижа за тях. И които се застъпват за църквата, защото разбират какво е тя за българския народ и държава. Има други, които не уважават ценностите ни. За които хората са инструмент за постигане на целите им и които в най-лошия случай са прикрити или явни врагове на църквата. Ще се борим за успеха на първите и ще се борим за спасението на душите на вторите. България има нужда от вяра. Вярата се крепи върху надеждата, а източникът на надеждата е любовта.

Няма как обществото ни да се развива, ако между хората няма любов. Ако не се възпитава и не се отглежда любов. На дошлите днес в храма кандидати за народни представители казвам- обичайте народа си, както църквата го обича. Когато той усети обичта ви, ще възроди в себе си надеждата. А надеждата ще му даде вяра, че е способен да направи чудеса. Вярата, която планини повдига. Когато Бог усети, че сме изпълнени с любов, когато види в очите ни надеждата и почувства вярата в сърцата ни, тогава той няма да закъснее да въздаде справедливостта си. Той ще смири бесовете, бъдете сигурни.

Споделете ни във:

23 thoughts on “Николай Пловдивски обяви, че изборният процес е бил приватизиран

 1. Иди да се оплачеш на …арменския поп, МУТРО!
  (в Сурп Кеворк, на ул. Четвърти Януари, Небет Тепе!)

  Цял свят се смее на едни незадоволени Нарциси които квичат, че не им харесвали изборните резултати, не им уйдисват…

  На крива ракета космосът й е виновен.

  Глас народен – глас Божи = = = Vox populi – vox Dei = = =

 2. Българосъвецката Гундяева отцепка от ИЗКОННАТА ВИЗАНТИЙСКА ВСЕЛЕНСКА ПРАВОСЛАВНА катедра не ни е "ЦЪРКВАТА" каза:

  Някой го е излъгал Карамфил Ганин безкнижник кое именно е:

  ЦЪРКВАТА на българите.

  Майчината е Константинополската; ДЪЩЕРНА е съветската!

  (Не пробутвай, че е божествена направа, като се вижда чисто человеческа организация, хорска интрига без нищо „свише“, ама нищичко!)

  1. Безкнижникът си ти. Чел недочел. Чул недочул. Глава на земната църква е самият Бог. А ти си прекалено горделив и всезнайковци, за да прозреш истината.

   1. „…Глава на земната църква е самият Бог…“

    На коя от всичките (или ти не си чувал по света к’во става? За по-лесничко, да не се преумориш?)

    Прощавай, попадио ама като сме „…прекалено горделив и всезнайковци, за да прозреш истината…“ ЗАЩО МИ СЕ СТРУВА, ЧЕ СИ Е ЧИСТО ЧОВЕШКА, ХОРСКА НАПРАВА БЕЗ НИЩО БОЖЕСТВЕНО ТАЯ ОРГАНИЗАЦИЯ търговска – колкото и да лъжат и се надлъгват всевъзможните разцветки религиозници, посредници, търгаши, фарисеи и АЯТОЛЛАСИ?

    Може и да греша, ама аз така виждам, пък теб може и да те слушкам, може и да не те слушкам, но не съм ти ПОСЛУШНИК.

 3. Целта на Ф Америка за България е да работи срещу всичко българско- вяра, учище, култура, и да прокламира дженърство, содомия, атавизъм към Родината. И както се вижда църквата много й пречи. Но добре че е Църквата за да мисли за народа и за България, и другото е добре, че този сайт никой не го чете, защото масмедиите в града под тепетата знат кой стои зад сайта и кой плаща…

  1. Ми като никой не го чете – оти се мО’риш бе попе, ‘оди дрО’би зеле нЕкъде другаде, що щеш тука?

   „…атавизъм към Родината…“ големио родолюбец откърти умивалнко (я провери думата какво значи преди да бълваш!)

   1. Истината боли, нали? Особено, когато поради алчност си се продал на лъжата, или поради омраза си заслепен да я видиш. Коментарите с анти-комунистически патос май са писани все от теб. Противниците си наричаш с обидни думи „попове“и „попадии“. Що ли? Познаваш ли такива? Ходиш ли на църква? Ако не, не говори. Най-добре ще бъде ти да изтрезнееш.
    Весела може да пише с грешки, но казва истината. Допреди век народът ни е бил неграмотен, но не е загубил вярата си. Затова и Господ му е върнал свободата.

    1. Няма нищо обидно в думите (цит.) „обидни думи “попове”и “попадии” – а просто не сме кьорава!

     Айде и тоя „трезвеник“ като ущипана г-ца…

  2. лапай на путев чорката и ше пребъдеш та ева в каскета нафталясал

   1. Първий пловдивский ЛЮБОВНИК, милият:

    „…ако между хората няма любов. Ако не се възпитава и не се отглежда любов…“
    АХ, СЕСТРО!
    По-зъл поглед от неговия рядко се среща

 4. Цял следобед се опитвам да публикувам коментар, и вашия модератор ми го отхвърля. Що за демокрация? Само коментарите на някакви платени тъпанари се публикуват.
  Аз съм “ЗА”всичко което е казал духовника, един да каже истината за ситуацията в БГ със истинските им имена и да го оплюете! Не виждам нищо лошо в казаното, а много добра идея и решение за изход от пумията в която сме ! Е има и будни хора, не само утрепки, които виждат и разбират за какво става въпрос. Още повече, че вие сте продажници на Америка за България, това си е чиста проституция и това обеснява защо само такива новини и коментари се публикуват.Българи ли сте всъщност?!

  1. "Весела" попадия за "веро"учителка не става - неграмотна! каза:

   Веселке, мила, преди да ни вероучиш, върни се в прогимназията да те научат как се пише: вашияТ (модераторът е подлог в изречението); също „духовникЪТ“; пОмията вместо пумията; Отрепки а не утрепки; обЯснява Ясно вместо обеснява…

   Българи сме, какината, да, и българки с нашите българчета и айде няма нужда да се перчиш отвисоко чак толкова като презвитера някаква си попадия, а? А?

   „…всичко което е казал духовника…“ е лесно да се каже, заучени празни думи и клишета, не какво казва, а какво върши е по-важно. Байрактар на Национал-Соц.. пардон НациКомунистическа Партия не може да бъде свещенослужителят, нито на заплата като ДЪРЖАВНА „църква“, че и с вероучение за младите.

   Половин век бяхме, и повече, но вече няма да се върне мечтаната ти НАЦИЯ ОТ ПОСЛУШНИЦИ.

   Айде сега изтрезней!

   1. Преди възторженото: „…“ЗА”всичко което е казал духовника…“ нека узнаем, че:
    Българските архитекти отчисляваха половината от всеки хонорар в Съюзната Хазна в продължение на ДЕСЕТИЛЕТИЯ, за да не би да забогатеят от труда си, от умения, знания и талант.
    На Любо ШИНКОВ възложиха върху едно изсипано свлачище на което едвам се крепеше църквицата на криво-ляво добри темели да изкомпозира палатите на М.Академия САН КИРИКО, така наречено от любезност (сбъркана).
    Нито стотинка държавна, нито църковна!
    *р*восъдието хариза на *р*вославието имота, че за земята нямало документи…
    На ВИДОВДЕН ГЕЕНАТА ОГНЕНА го очаква алчния, амбициозния за бяло було парашутист от БКП.
    Защото не по ДУМИТЕ, а по ДЕЛАТА съдят, и по ГОРДЕЛИВОСТ!

 5. За щастие коментиращите тук не са репрезантативни по отношение на вярата на българския народ. Явно, комунизмът яко им е бъгнал мозъците. Коментарите им са направо пропити с омраза към нашата църква, която през вековете се е доказала като най-добрия защитник на православната вяра. Дано Господ им помогне да се вразумят.

  1. Сплашвай ни, щото ние не знаем откъде изгрява…

   СТРАШНИЯТ СЪД ПРЕДСТОИ ЗА ГОРДЕЛИВИЯ.

   Видовден, според стринка Гинка!

  2. Всички ченгета с дебели досиета представляват БПЦ. Не знаем за какви пазители и съхранители говорим.

 6. Ти си приватизирал църквата, мръсна гербаджийска подлога. Твоята резиденция на тепето, както и Камениците на Тотев трябва да бъдат национализирани незабавно.

 7. А?
  „обичайте народа си, както църквата го обича“ ЧЕ ТЯ ТАЯ ЦЪРКВА дето се развилня с Нотариалните Актове за имоти дето никога не са били застрашени – народецът да не би да е кьорав колко точно го люби?

  През турско и през византийско може да е било другояче (въпреки поп Кръстювците поради които апостолът Левски хвърли расото, а Ботев написа някои истини!) ала в 21 век каквото и да ми приказва мутрополитът = става дума за пари…

  Нищо духовно, нищо душевно не съзираме в златото на фотографията, попе!

  „Горделивост“ е смъртен грях, за който на Видовден ще плащаш за Excrementus Fecalis Maximus върху Джамбаз Тепе, както и за заграбеното от *р*вославието с помощта от *р*восъдието от Международната Академия по Архитектура IAA palazzo „SAN CYRICO“ от джоба на Колегията без нито стотинка държавна, нито църковна.

  „обичайте народа си, както църквата го обича“ колкото кумчо обича агънцето

 8. болен мозък, приватизирал си вярата на хората, даже направо миряните си си присвоил, гад долна болшевишка каза:

  тоя путинов лизачолапач трябва да бъде въдворен навреме!

 9. Отчето и той се включва в старта на политическата кампания. Много верен политически член е този.

  1. Парашутистът от потомствената Номенклатура на БКП да коли/беси из Румелията, син на Бияч-БАРЕТА (без монашеско име даже понеже не е помирисвал истински манастир, а само имоти – та кара с даденото му от татко по рождение…) съвсем изплю камъчето този път по „началото на кампанията“, че

   не е МУТРО’полит, както претендира пред двата файтона последователки плюс горкото местно служебно задължено ПолитБюро, а е просто опростачен

   МУТРО’ПОЛИТ’ик.

   МУТРИТЕ – ВЪН ! каза Суверенът, обратно към Коньовица!

  2. Не е сигурно доколко мутро-полит-икът е „ЧЛЕН“, какиното…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.