АктуалноГласовеГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Николай Пловдивски: Не е изключено да дойде светска власт, която да не почита църквата

Душите, особено на младото поколение, са отклонени от тъмни пътища. Следващите ще посветим на интензивна грижа за душите на хората, каза навръх 15-ата година от интронизирането си митрополитът
Изображения: Стоп кадри от живото предаване на Пловдивската православна телевизия
„През последните години държавата ни помогна много. Това се дължеше на съзнанието на тези, които я оглавяваха. Светската власт се мени и е изменчива по природа. Православната църква винаги се отнася с уважение към светската власт, но времената са мътни. И не е изключено да дойде светска власт, която да не почита църквата и да започне нов мрачен период на задушаване и преследване”. Това заяви в словото си Николай Пловдивски в днешния ден, в която най-голямата епархия у нас отбеляза 15 години от интронизирането му за митрополит.
По повода бе отслужена литургия в манастира „Св. Св. Кирик и Юлита”, на която присъстваха висши духовници от цялата страна, кметът Здравко Димитров, областният управител Йордан Иванов, ген. Явор Матеев, народни представители. В обителта бяха и посланиците на Русия, Гърция и Сърбия- Елеонора Митрофанова, Димитриос Хронопулос и Желко Йович. „Вашето участие в днешното скромно тържество е свидетелство на единството, основаващо се на едната православна вяра на нашите народи“, обърна се към дипломатите главата на пловдивската епархия.
„ Имам чувството, че това, което беше дотук, всъщност беше лесното и че трудното тепърва предстои. Истинската битка на църквата е всъщност битката за душите на хората. Тази битка не само не сме спечелили, а дори изобщо още не сме я започнали. Душите, особено на младото поколение, са отклонени от тъмни пътища. Това е и наша вина. Поради което връщането им на пътя на светлината е наша отговорност. Ако изминалите 15 години посветихме на укрепването на църквата, то следващите ще посветим на интензивна грижа за душите на хората”, заяви Николай Пловдивски.
В началото на словото си той говори за предшествениците си и трудностите, през които те са минали. Спря се и на стореното във времето от 2007г., когато оглави пловдивската епархия. Отчете, че за тези 15 години са ръкоположени 55 нови свещеници. Припомни за създаването на висшата духовна академия и развитието на духовната семинария. В тези учебни заведения в последните 15 години са обучени 234 семинаристи и 318 студенти богослови. От 2007г. до днес 40 хиляди ученика са преминали обучение по вероучение и религия в учебните заведения на територията на пловдивска епархия. Посочи още създаването на пловдивската православна телевизия с цел духовна просвета сред обществото, както и изграждането на 20 нови храма.
„ Завършваме и строителството на храма Св. Архангели в Пловдив. Което е много важен знак. След повече от 200 години сградата на пловдивското епархийско училище, преживяла много перипетии, благодарение вярата и дарителството на семейство Гергови, отново е в благодатта на светата православна църква.  А в Баташката църква Св. Неделя и манастир Св.св. Кирик и Юлита отново се служи светата божествена литургия”, изброи Николай Пловдивски.
„ Никой митрополит не е отнесъл нищо със себе си. Той не притежава нищо. Той само временно ползва и управлява божието и е длъжен да го пази и умножава. Всичко, което сме построили или направили, е на църквата, остава на църквата и на божия народ. Всичките ни старания и усилия през изминалите години срещнаха неимоверна съпротива. От страна на врагове на църквата или просто от страна на заблудени хора. Презрението, дискредитирането и подигравките бяха  поставени в пълна сила срещу нас. Колкото повече следвахме пътя, който бяхме избрали, толкова повече се засилваха подигравките и опитите за дискредитиране. Благодарен съм на пловдивското епархийско свещенство, че устоя, че винаги беше зад своя митрополит и че разбра, че битките, които сме водили, са битки за църквата, за вярата и Божията слава”, заяви още в словото си Николай Пловдивски.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

10 коментари

 1. Погрешно разчитат на . . . задължително уважение (цит.): „…светска власт, която да не почита църквата…“
  Църквата? ЦърквИТЕ? Светилищата? Жреците? Сектите? Култовете?
  Светската власт първо да уреди градския електротранспорт преди да се шляе по попски ешмедемета, курбани, шествия и представления! Много молим!
  Every Frog . . . как беше там на латински „Всяка Жаба…“

 2. През турско можеше да има значение какво проповядва Миколай Герголюб Баретов. И кому раздава Тиквен Медал „ЕРМ“ / Херм /Хермес – на ортаци КлептоКрати, съзаклятници в нотариалните му магьосничества. САН КИРИКО = кражбата на века от МАА =Междунар. Академия по Архитектура, от джоба и от залъка на архитектите, отчислявали десетилетия наред половината от всеки хонорар – без нито стотинка църковна нито държавна. Ами като настъпи ВИДОВДЕН, попе, Геената Огнена как ще прескочиш? Или ти си делови ючбунарски бизнисмениц и в такива работи НЕ ВЯРВАШ?
  Нация от послушници много им се иска на МУТРО’ПОЛИТ’ика и неговите биячи, попадии, архонти, архонтеси и архонтчетата им, та драпат за заплати за задължително „веро“учение за неизтрезняващите презвитери.
  Надали. В белите държави в 21 век средновековни акъли важат само вътрешно в секти, култове и масонски ложи. Свобода на съвестта. Който иска семинария – прав му път.
  Задължителни идеологии, (всуе)верия и ритуали вече отдавна не важат. Претръпнахме.
  Българосъветската сибирска *р*вославна секта Гундяева е дъщерна, отцепила се в Схизма от майчината изконна византийска константинополска Вселенска Катедра и не е меродавна за душевността нито за духовността на румелийския народец.
  След комунистическите вярвания, практики и квази-религия Суверенът е отделно от БП”Църква” Лимитед.
  По-хигиенично е…

  1. Както са се накичили в златоткан КИЧ жреците не мязат на истинските християнски (и ислямски!) духовници по света понеже нарушават основната Заповед за СМИРЕНИЕ вместо ГОРДЕЛИВОСТ.
   Вманиаченият кариерист е отдавна -още като студент когато бил хванал Дядо Господ за шлифера- диагностициран в Карлуково и Четвърти Километър че не е читав. Някои ортаци му се водят.
   Възмутително е да принуждават и военни заедно с попадиите, послушниците и Биячите и заедно с горките служебно задължени чиновници на заплата от СелСъвет и ПолитБюро да му присъстват на представленията му – нямат ли си някаква по-важна работа и задължения? Заплати им плащаме да не бъдат политизирани нито идИологизирани!
   Будистите ако излязат на протест и те, кмете?

   1. „Духовникът“ (?!?) казва: „…Никой митрополит не е отнесъл нищо със себе си. Той не притежава нищо. Той само временно ползва…“
    Какво гнусно, отвратително, чудовищно ЛИЦЕМЕРИЕ! Срамота даже да го помислиш, не да го говориш, пък да го пишеш – хич, Баретов!
    Ето затова осиромашалият Народ не ти стъпва на „службите“, представленията и оперетите и преструвките!

    1. Народът „временно ползва“ хлебец . . . АКО ИМА!
     Не му оставиха нищичко хайдуците МУТРО******* ГЕРБави любимци на попа – нито тролейбуси, нито промишлености, нито земеделие, нито въздух за дишане…
     „Временно ползва“ Ролекси, флота от лимузини, полкове от биячи, масажистки и кулинарки за червото, милият син БАРЕТОВ, парашутиран от потомствената Номенклатура на БКП от Коньовица в Румелията да коли / беси / и временно да ползва…

    1. МИКОЛАЙчик даже няма МОНАШЕСКО …ИМЕ!
     Кара си с даденото му по рождение от татенцето БАРЕТА (Бияч на БКП) именце милият – без МОНАШЕСКО, задължително при пострижение и отречение от светската суета. Защо ли? Защото манастир не е помирисвало изчадието комунистическо, никога не е бил честен и почтен МОНАХ, камо ли отшелник, постник, духовник…
     Пазарлъкът изглежда е бил под преструвка „религиозническа“ да мУтро-полит-иканства из Румелията, да интригантства, да угоява …когото трябва (взаимно, да). От пръв поглед още от Името Миколай-Герголюб Баретов си личи = Ментарджия, Далавераджия, не е читав тоя с неговата непризната измислена като за баш-будали „академия“

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина