Напредва ремонтът на ГХГ на Съборна

Актуално Градът Забравеният град Новини

С нов асансьор се сдобива обновената постоянна експозиция, смениха дограмата с нова дървена

Сградата на Градската художествена галерия, където се помещава постоянната експозиция, постепенно получава своя нов облик. Основната цел е тя да бъде реставрирана и приведена в съвременен за изложбено пространство вид.

Реставрацията тече постепенно, като декоративните елементи по фасадата се ремонтират внимателно и не се виждат лепени с фалшиви материали орнаменти. Дограмата е сменена, като се поставя нова, но отново дървена такава, установи проверка на екип на “Под тепето”.

За момента най-сериозната промяна в облика на сградата е поставянето на външен асансьор от южната страна (в посока храма “Св. Димитър”). Разширени са няколко стени, през които ще се осъществява достъп от асансьора в сградата, а вече е издигната и бетоновата стена, част от конструкцията на въшния асансьор.

Работата на майсторите е частично забавена заради археологически проучвания на част от терена, но вече върви с бързи темпове. За момента оградата към улица “Съборна” е запазена, както и старата автентична метална врата, за които има опаснения, че ще бъде премахната. По проект се предвижда отваряне към улицата с терасиране на терена и голямо стълбище, което ще унищожи заварения досега вид на старата Девическа гимназия, проектирана от арх. Йосиф Шнитер.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.