Най-после: Поправиха няколко градски чешми в края на лятото

Актуално Градът Новини Разследване

От ОП „Градини и паркове“ подготвяли анализ за състоянието на фонтаните и поливните системи в Пловдив

В началото на най-горещия месец в годината от Под тепето за поредн път алармирахме, че десетки градски чешми в центъра и останалите райони не работят.

Пловдивчани: Защо не работят чешмите и фонтаните в непосилната жега? 

Официално попитахме “Кой е отговорен?”. Тогава стана ясно, че от месец май до юли, включително, от кметството в “Централен” са подали 8 сигнала към ОП “Градини и паркове” за неработещи чешми и фонтани, които са останали без отговор и реакция от страна на предприятието.

Днес, месец по-късно, от ОП-то се похвалиха с прессъобщение, че вода е бликнала “от пресъхналите доскоро градски чешми в парк „Кронщад“ в район „Южен“ и в градинката пред областната администрация на площад „Никола Мушанов“.

Колко уместно е използването на думата “доскоро” за период от 3 месеца и отминаващия горещ сезон, няма да коментираме.

Ето какво коментира по въпроса официално директорът на дружеството, сниман на фона на една от чешмичките на площад Централен:

Направихме пълна реконструкция на отводнителните системи. С ресурса, с който разполагаме, не сме спрели да обслужваме всички обществени чешми, фонтани и поливни системи в Пловдив. Нашият ВиК инженер с екип от трима работници всекидневно реагира на десетки сигнали.“

В прессъобщението Веселин Козарев добавя още, че в Пловдив има над 60 обществени чешми.

Най-видимо е, когато някоя от тях не работи. Обикновено причината е поредна вандалска проява – някой откраднал кранче, друг счупил чучур или направо изтръгнал цяла чешма. Само това лято сме направили над 100 ремонта на чешми. Случвало се е само 10-ина минути след поставяне на поредното ново кранче или бутон за пускане на водата те отново да бъдат счупени или откраднати“, казва Козарев.

По думите му подобна е ситуацията и с фонтаните. Като пример посочва, че много скоро след пускането на шадравана в обновеното зелено пространство от югозападната страна на кръстовището между булевардите „Княгиня Мария Луиза“ и „Източен“ няколкократно вече се чупят дюзите, а филтрите и помпата са запушват от отпадъци. Най-много усилия обаче се полагат за ремонт на водните помни и поливните системи. От добрата им поддръжка зависи зеленината в града.

Понякога се получават и неточни сигнали.

Шефът на ОП „Градини и паркове“ демонстрира как се пуска “неработещата” чешма до Форум – запад

Последният е от вчера – за неработеща чешма срещу сладоледената къща на Главната. При проверката се установи, че проблем всъщност няма. Водата там се пуска с бутони, но хората трябва да боравят внимателно с тях. Един от бутоните на същия вид чешма до „Тримонциум“ вече липсва, а подобни консумативи се намират трудно на българския пазар.

„В момента подготвяме цялостен анализ за състоянието на чешмите,  фонтаните и поливните системи в Пловдив. Въз основа на него ще внесем доклад в общината за необходимите средства, които да гарантират перфектната работа през следващия сезон“, посочва Козарев.

В следващото изречение от прессъобщението отново ставаме свидетели на играта наречена “прехвърляне на топката”: “Кметовете на райони имат задълженията да осигуряват спазването на обществения ред. Това ясно е уредено в чл. 46, ал. 1, т. 8 от ЗМСМА.”

„В доклад до администрацията на кмета ще дадем и конкретни решения как да се достигне максимално ниво на опазване на общинската собственост“, допълва Козарев.

Тъй като общинското предприятие няма право да следи за нарушители и да им налага санкции, директорът на „Градини и паркове“ разчита районните кметове да положат повече усилия за опазване на общинската собственост.

Изводът: Хората имат нужда да пият вода в жегата. ОП-то има задължението да поддържа тези чешми и фонтани. Районните кметове да осигуряват обществения ред. Гражданите да пазят и подават сигнали. Обаче като няма реакция насреща, те прибягват до помощта на медиите, заради играта на топка. В случая хубавото е, че шефовете четат, какво пишат медиите.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.