АктуалноЖивотЗабавлениеКултураМненияНовиниПод ножа

Най-лична информация трябва да споделят артисти, за да получат общинска помощ

„Какви спестявания имате“ и „колко изкарва партньорът ви“ сред данните на ръба на унижението

Похвалната инициатива и добрата новина се превърна в чутовен скандал заради изискванията към творците за кандидатстване

Детайлите в инициативата на общинската фондация „Пловдив 2019“ за подпомагане на артисти в месеците на извънредно положение чрез специален кризисен фонд възмутиха редица артисти. Похвалната инициатива и добрата новина от преди няколко дни вече е огромен скандал, заради изискванията към творците за кандидатстване. Сравнително трудните за осигуряване документи и неудобни, крайно лични, въпроси отказаха много от потенциалните кандидати. В социалните мрежи и сред самите хора на изкуството се коментира, че част от въпросите са на ръба на унижението.

Инициативата предлага еднократна помощ до 1000 лева за артисти в затруднено положение. За мерките може да се класират голям кръг независими творци – създали всякакъв вид художествена творба, свързана с визуални изкуства, изпълнителски, литература, занаяти, художествен превод и т.н. За тях може да кандидатства всеки самоосигуряващ се творец, т.е. който е регистриран в регистъра БУЛСТАТ. Ако тези условия правят достъпна помощта за широк кръг хора на изкуството, то детайлите станаха обект на сериозни критики.

Всеки кандидат трябва да опише с кого живее, както и колко деца има, тяхната възраст и техните доходи. Например доходите на съпруг/съпругата или партньора трябва да се опишат за 3 години назад. Същото трябва да се опише и за самия кандидатстващ творец, като за целта предостави и данъчни декларации за изминалите 3 години (до 2017 вкл.).

Освен тях всеки кандидат трябва да опише цялостното си финансово положение – колко и какви спестявания има, плаща ли наем и какъв е той, колко плаща годишно за ток и вода и др. Всички тези детайли възмутиха много от потенциалните бенефициенти. Не е ясно доколко програмата е разработена и разписана от самата фондация „Пловдив 2019“ или от служители в Община Пловдив, но в този си вид тя прилича повече на опит за кандидатстване за сериозен заем пред банка, отколкото за безвъзмездна финансова помощ на културен деец.

Художникът Румен Нечев заяви в остър коментар във Фейсбук, че добрата идея е опорочена. „Идеята, правилникът за прословутите 1000 лева помощ е експлозия на бюрократичното мислене. То са булсати, то са бележки, то са удостоверения, то са уверения, то за изисквания за „значимост”, то са минимални доходи на глава от населението за години назад, то е отчетност с невъзможни параметри… Оставяме настрана моралния казус дето „независими” артисти ще зависят от комисия! Жалко!”, написа Румен Нечев. Той подчертава, че достойнството на пловдивския артист стои по-високо от тези 1000  лева.

„Ядосах се! 33 г. съм на свободна практика, хиляди картини съм нарисувал,присъствам в Национална, Градска и в какви ли не галерии,в домовете на Пловдивчани ,и сега излезе, че е много трудно да докажа че съм Артист….! Вие уважаеми никога няма да ни разберете,жалко за нас….”, сподели под коментара на колегата си художникът Станимир Видев.

Очакваме утре позицията на заместник-кмета по култура Пламен Панов.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

9 коментари

 1. Тези културтрегери съвсем изтрещяха! Те какво искат – да се раздават пари безотчетно! И не разбирам какъв точно е този „грандиозен скандал“- за това , че някои живее с мания за велчичие и не може да представя и подготвя документи? Те с какво са по- различни от всички останали български граждани , които страдат в момента?Срамота е ! Статията е написана търсейки скандал, авторът търси скандал.В крайна сметка недоволни и мърморещи ще има винаги, даже и когато им се дава помощ.

 2. Тошко пак си заработи заплатата. Изкопа грандиозен скандал. Унижават независимите артисти като им искат документи. Ужас. Та питам в коя държава се дават пари по симпатии.
  Караколев, я давай списък, да им превеждат мангизите и да се свършва. Ама после как ще захлебваш като няма скандал, не знам. Да не ти редуцират доходите и да се наложи да си подреждаш документите.

  1. Платеното „Перо“ Фьодор се разбра колко е ПРОДАЖЕН неведнаж, а в продължение на множество негови Излияния ф ПодТеЛето, от които запомнящи се бяха СтоИдесетина ТЕЗИСА за БУТАНЕ на администрацията на МедгданЦентрал === че да го ДОразградим докрай! Градостроител! КАЛИНКА.
   Оня ден проповядваше да направим ул. Карловска както ослепителнио „успех“ на Капано =МЕХАНАзация, ЧАЛГАзация и МУТРИфикация.
   Иво Дернев го публикува заради бурните възражения -сиреч ИНТЕРЕС- предизвикван от учил-недоучилио Академик на БАНда.
   А по темата (кис-кис) ТВОРЦИТЕ ТАКСИДЖИИ, РЕСТОРАНТЬОРИ, ХОТЕЛИЕРИ, СЕРВИТЬОРКИ, ТРУЖЕНИЧКИ ДА НЕ БИ ДА НЯМАТ ЧОВЕШКИ ПРАВА ЗА ПО ХИЛЯДАРКА, А? А?
   ПЕВЧЕСКОТО ДРУЖЕСТВО -ЛЕГЕНДАРНОТО- ДА НЕ БИ ДА ГО ИМА В ТЕФТЕРА НА „ПЛОВДИВ2019“
   В 2020…???
   ДА ЗАКРИЯТ „НАСЛЕДСТВО“ И ПОДОБИЯТА, ОСТАНКИ ОТ „СТОЛИЧНАТА“ИСТЕРИЯ ПО БЮРОКРАТИЧНА ИНЕРЦИЯ = ДОКОГА ША ЦИЦАТ ЗАПЛАТАДЖИИТЕ НАРОДНА ПАРА, ЗАВИНАГИ?
   Нововъзцарилият „кулТурски“ Зам- дето плампа преди да мисли като бистро поточе – откъде го изкпахте и него както Софиянецо да коли/беси из Старио Пловдив? Майни, МАЙНИ!
   Че им се усладило на изрусените неуволняеми „блондинки“ дето още януари 2019 трябваше да ги оттеглят на заслужен отдих след като се издъниха със блокитане на булеварда – аме не е луд който го кльопа…
   Сърба…

 3. Трябва да получат помощ най- нуждаещите се. Станимир Видев едва ли е от тях, затова да не се ядосва. Как да се разбере кой е най зле финансово? Или да се гадае. Трябва да има строга отчетност на парите
  И те да отидат при хората , които наистина се нуждаят

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина