АктуалноЗабравеният градКултураНовини

Музеите, галериите, Библиотеката и Старинен Пловдив влизат в дигиталния 21 век

Ще видим как експонатите оживяват, ще имаме достъп до допълнителна информация за експозициите, ще сме свързани с другите културни институти по света, а децата ще учат с игрови елементи в среда, в която няма игрови контекст

Вижте какви ще са новостите 

Нов проект обединява музеите в Пловдив в мисия за представяне на културно наследство, която не се е случвала досега в България – „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“. С него Културните институции в Пловдив #ЗАЕДНО стават по-модерни, благодарение на спечелено безвъзмездно финансиране в размер на 781 550 лева по Норвежката програма. той бе представен днес на пресконференция в Общината от кметът на Пловдив Здравко Димитров, заместник-кметът с ресор култура, археология и туризъм Пламен Панов и директорите на включените институции, които представиха информация за това какво предстои да се случи по проекта в рамките на 20 месеца.

В Регионалния исторически музей в Пловдив, предстои реновиране на зала „Съединение“, един от най-значимите културни центрове в града, в който годишно се случват около 150 събития – изложби, концерти, книги и други. В проекта институцията ще включи четирите свои постоянни експозиции в различните сгради, разказа директорът му д-р Стефан Шивачев.

За Археологическия музей в проекта е заложена немалка сума за климатизация на книгохранилището, в което се съхраняват над 30 хил. тома, комплектовани в продължение на 140 г. По проекта ще се извърши също реновиране и промяна на осветлението, ще стане по-икономично и по–художествено издържано, съобщи директорът му доц. д-р Костадин Кисьов. Добавената реалност, напр. в експозиция Панагюрско съкровище, ще включва автентичен разказ на откривателите, автентични снимки и най-интересните факти.

Всичко по темата четете в Капана.бг

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

  1. „…Предстои да се подпише договор с Министерство на културата, което е управляващ орган и да се подготви задание за софтуерни продукти…“ в бъдеще глаголно време.

    #заЕДНО #ZUSAMMEN #ENSAMBLE #INSIEME (#TOGETHER не е на никой ЕВРОПЕЙСКИ език след БрЕксита!)

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина