„Може да е малко нескромно, но аз наистина променям Пловдив”

Актуално Гласове Градът Култура Новини

„Може да е малко нескромно, но аз наистина променям Пловдив и с пълното си съзнание мога да заявя, че го правя по-специален и по-уникален като град“.

Това каза пред много приятели и почитатели на изкуството художникът Румен Жеков в деня, в който снощи откри ретроспективна изложба в галерия „2019” по повод 60-годишнината си. Това се случи в пандемично време. Румбата бе с маска под брадичката, както и всички в галерията. Денят бе 9 октомври, 2020г. По-малко от две години по-късно, днес, Румен Жеков отлетя от този свят, за да рисува някъде там, горе.

Кончината на големия творец потресе артистичната общност в Пловдив. Именно защото Румбата, или Ремис, както го наричаха приятелите и познатите, наистина променяше града. Правеше го по-специален и по-уникален. Беше специален човек, и творец. Не останаха много такива. Губим ги. А Пловдив осиротява.

Сбогом Румба, хубав полет да имаш!

Ето и много малка част от реакциите в социалните мрежи по повод кончината Румен Жеков:

АМТИИ: С дълбока скръб ви съобщаваме, че след тежко боледуване днес ни напусна доц. РУМЕН ЖЕКОВ – дългогодишен преподавател по живопис и ръководител на катедра Изящни изкуства във факултет Изобразителни изкуства на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив.
Неговото творчество като художник остави ярко присъствие в съвременното българско изкуство. Отдадената му преподавателската работа има неоценим принос за развитието на много млади художници.
Екипът на Академията изразява своите искрени съболезнования на семейството и близките на доц. Румен Жеков.
Вечна памет и поклон!

Галерия L’UNION: Днес галерия L’UNION загуби един от най-добрите си ценени и обичани художници, приятел и истински професионалист Румен Жеков! Изказваме искрените си съболезнования на семейството и близките му!
Почивай в мир Румба!

Галерия U P.A.R.K.: Светлина по пътя ти Ремис!

Тони Симидчиева: Румен Жеков си е отишъл от този свят, тихо и спокойно, какъвто беше самият той! Светъл и обичан човек, който бродеше с цветовете си в дълбините на морето, в непрогледния мрак на ноща, зелено- сините поля, люляковото небе, белоснежните планини и загадъчни сгради, които само той знаеше и обитаваше! Сбогом Румба! Съболезнования на Зинка и всички близки, които страдат и тъгуват за него!

Крум Филипов: Румен Жеков е отвъд. Сърцат човек. Корицата на книжката ми е негова. Сбогом, Румба! Не мога да повярвам, че вече няма да те срещна случайно на главната… Голям, талантлив мъж! Толкова добър, жив, изключителен… Жив!!!

 

Споделете ни във:

2 thoughts on “„Може да е малко нескромно, но аз наистина променям Пловдив”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.