АктуалноГрадътЖивотЗабравеният градИзбор на редактораКултураНовини

Много археологически изненади при разкопките на Небет тепе

С много изненади могат да се похвалят археолозите от екипа на София Христева от Регионалния археологически музеи, които работят от три месеца на сакралния обект за древния град Небет тепе.

Проучването, поредно през годините на „Акта за раждане на Пловдив“, както се определя културно-историческото чудо на върха на Трихълмието, върви паралелно с проекта по реставрация, консервация и социализацията на комплекса. Дейностите за част от проекта „По Източните стени на Филипопол“, който се реализира в момента с европейски средства и се очаква да бъде завършен до края на годината. На място в момента се трудят близо 50 души- експерти и общи работници.

Колкото и да са добре запознати с изключителния обект след множеството проучвания там, археолозите продължават да се сюрпризират от тайните, които крие той. Някои от тях бяха разкрити при работата им в последните три месеца.

Кои са новите археологически чудеса, които ни предоставя Небет тепе? До къде са стигнали дейностите по така значимия проект за Пловдив? Дали той ще бъде завършен в срокове и какво да очакваме след финала?

Чуйте и вижте отговорите на тези и много други въпроси в поредния епизод на петъчния подкаст „В Капана“ на Под тепето утре по обяд.

Очаквайте видеото с нетърпение, тъй като има какво да разберете от София Христева и екипа й!

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина