Медицинският щаб: Щом „Свети Мина“ не може да е само Ковид болница, тогава няма да е

Актуално Гласове Градът Новини Под ножа

Управителят на  МБАЛ „Свети Мина“  да изготви доклад какви са реалните възможности на здравното заведение за оказване на  качествена здравна грижа при лечението на пациенти с Ковид-19. Това  реши днес на свое заседание Медицинският щаб.  Решението е продиктувано от множеството публикации в медиите и твърдението, че общинското здравно заведение реално не може да се реорганизира в изцяло Ковид-болница, поради липса на достатъчно апаратура, обезпечен леглови фонд, персонал и недостатъчен финансов ресурс на база досегашния лимит, с който работи.

Срокът за това е 24 часа, след което ще бъде взето решение от Областния кризисен щаб с колко легла за лечение на Ковид-19, според заповедите на здравния министър , ще  остане  да работи.  Решението ще се съгласува с кмета на Пловдив Здравко Димитров, а РЗИ съответно ще издаде необходимата заповед.

„Медицинският щаб взе решението  за болница „Свети Мина“ по предложение на РЗИ и на база редица проверки  за възможностите да бъде преобразувана. Това не е еднолично решение, защото са водени многократни разговори с управителя проф. Петров и  д-р Калинов, а проблема за лимита на болницата бе поставен в НЗОК още през юли. В сегашната ситуация и при декларираната невъзможност от страна на управителя и Общината,   тя  да бъде Ковид болница, то тогава е най-разумно да се редуцират леглата за лечение на пациенти с тази диагноза. Според нас, болница „Свети Мина“, има своето място в  здравната система на Пловдив, но за  да се гарантира това, трябва да се спре с  говореното колко е зле състоянието й. В тежката ситуация работят още 5 общински болници, а заедно с тях още 14 други  и  намират начин да се справят. Всичко е въпрос на мениджмънт. За съжаление политическите разговори са твърде неуместни сега, а още по-малко от хора, които през годините са управлявали както самата болница, така и са били част от  управлението на града.  Ясно е за всички,  че темата „Свети Мина“ се използва за политически пиар, но тези, които го правят  или не осъзнават сложната ситуация или умишлено го правят точно сега“, коментира областният управител и председател на ОКЩ Дани Каназирева.

Тя допълни, че решението на Медицинския щаб е съгласувано със здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов и д-р Жени Начева- заместник-министър на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК.

„От началото на кризата в болницата са лекувани малко над 150 пациенти с ковид от общо 2672. Аз благодаря за усилията на лекарите там – на тези, които отговорно поеха ангажиментите си и останаха, макар и при по-лоши трудови и финансови условия$, допълни Каназирева .

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.