АктуалноГрадътЗдравеНовиниПУЛС

Свети Мина няма да е Covid-болница

Леглата за заразени ще са само 60, заявиха от Община Пловдив

Зам.-кметът Анести Тимчев обяви на извънреден брифинг, че МБАЛ „Св. Мина няма да е Covid-болница. Той обясни, че общината днес е получила заповед от РЗИ – Пловдив, която отменя преобразуването на бившата Първа градска и тя няма да се квалифицира  като изцяло ковид болница.

По думите на ресорния зам.-кмет, решението на Здравната инспекция е взето на база анализ, положени усилия, прецизен одит на медицински и други специалисти, които преценяват възможностите за преминаване на лечебното заведение към специализирано за коронавиусна инфекция.

„В крайна сметка всички тези анализи са разгледани. По заповедта, която беше за 137 легла ще се определят само 60 за ковид болни.“

Той определи решението като „близко до ситуацията, възможностите и правилно за  решаване на въпроса“.

Шефът на Здравната дирекция в общината д-р Кални Калинов заяви, че болницата до този момент изпълнява адекватно всички заповеди на РЗИ, някои свръх възможностите ѝ.

„Дълбок поклон за организацията на колегите и весотдайността, но сегашната ситуация  ги поставя в нечовешки условия“, каза д-р Калинов.

Той подчерта, че до момента от страна на Община Пловдив се е действало на база изградена стратегия.

„Въпреки, че ни обвиняват в обратното. Обезпечихме легла – от 137, 40 недостигаха –  обърнахме са за помощ към военните, реагираха много бързо. Обезпечихме болницата с лични предпазни средства, които предвидливо закупихме още през лятото.  Техническото обезпечаване – също, въпреки че всичко това е изключително трудно,“ коментира той и благодари на екипа на болницата и общината.

Към момента заетите легла с лежащо болни са 59. Продължава оборудването с медицинска апаратура, като днес беше получен респираторен апарат, произведен от фирма БТЛ, която има завод в Пловдив. Предстои да бъде дарена още медицинска апаратура. В момента се работи по изграждане на кислородна инсталация в МБАЛ „Св. Мина“, а от днес там функционира  референтна лаборатория за PCR тестове , напомни още д-р Калинов.

„Целта ни е с разкриването на лабораторията да улесним работата на болниците и по-бързото диагностициране, което е жизнено важно за някои пациенти“, сподели д-р Калин Калинов.

В здравното заведение като добровлци са започнали работа 8 студенти и един санитар.

Към днешна дата има дефицит от четирима лекари и 12 медицински сестри, стана ясно от думите на д-р Калинов.

Той припомни, че още преди няколко месеца е изразил мнение, че МБАЛ „Свети Мина“ не отговаря на изискванията да бъде инфекциозна болница: местоположението ѝ не е подходящо, не разполага с достатъчно оборудване и персонал, липсват няколко входа за пътникопотока, няма паркинг и т.н. Въпреки това Община Пловдив е направила необходимото за превеждане на болницата в необходимия работен режим.

Според заместник-кмета Анести Тимчев продължава усилената работа по привличане на квалифицирани медицински специалисти и преговорите с НЗОК за увеличаване на лимитите на болницата, като за целта е подготвен специален доклад, който да бъде обсъден с представители на Националната и Регионалната здравноосигурителни каси. 

В същото време от Областния медицински щаб заявиха, че все още няма такава заповед на РЗИ, която да отменя преобразуването на болницата в инфекциозна за ковид болни, а само е изискан доклад от управителя проф. Петров. Предстои и разговор с кмета, за да се вземе решение.

Община и Областен щаб пак на различни мнения относно Първата ковид болница в Пловдив

Целия брифинг може да проследите на следния линк.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина