АктуалноГрадътКриминалеНовини

Мъж атакува храм в Източен, напада духовник и миряни, рани полицай

Арестуваха 32-годишен мъж за атака срещу православен храм, духовник, миряни и полицейски служители вчера. Районна прокуратура-Пловдив повдигна четири обвинения спрямо С.Х.

Първото е за това, че на 16 май в Пловдив е повредил религиозен храм  „Св. пророк Илия“ в район Източен. Второто е за това, че на същата дата и място със сила и заплашване е попречил на граждани свободно да извършват религиозните си обреди и служби в същия храм. Третото е за това, че на същата дата е причинил лека телесна повреда на полицейски служител при и по повод изпълнение на службата му и деянието е извършено по хулигански подбуди. Четвъртото е за това, че е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи общественият ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието е съпроводено със съпротива срещу орган на власт, изпълняващи задължения по опазване на обществения ред.

На 16 май в храм „Св. пророк Илия“ се извършвала сутрешна литургия от свещеник и на нея присъствали група граждани. Към 8,30 часа в църквата влязъл С.Х. Той започнал да се държи агресивно, като прекъснал службата. Свещеникът успял да го изведе навън и заключил вратите на храма, за да предпази миряните. В това време С.Х. се отправил към задната външна част на църквата, счупил стъклото на един от прозорците и през него хвърлил тухла към свещеника, но не успял да го нарани. Бил задействан паник бутон и подаден сигнал в полицията. Когато служителите на МВР пристигнали на място, С.Х. не изпълнил техните разпореждания. Започнал да се държи още по-агресивно, отправял обиди и закани, като едновременно с това хвърлял части от строителни материали и тухли по тях. Оказал съпротива при задържането и ранил един от полицаите.  Пристигнал втори екип от служители на МВР.

Със съвместни усилия и поставени защитни средства полицаите успели да задържат С.Х. 

Установено било, че той имал здравословен проблем, предхождащ инцидента и свързан с предишно оперативно лечение. Поради тази причина е бил извикан медицински екип, който отвел извършителя в болнично заведение. Там му е била оказана лекарска помощ и е бил настанен за лечение. С.Х. е привлечен в качеството на обвиняемо лице, като е осигурена постоянна охрана във връзка със задържането му за 72 часа.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина