АктуалноНовиниСъдТемида

Майката на малката Севда, която е в кома, остава в ареста

Определението е окончателно

41-годищната Анка Михайлова от пловдивския район Източен ще остане в ареста в очакване на процеса по повдигнатите ѝ обвинения за причиняване на тежка телесна повреда в условията на домашно насилие на малолетната си дъщеря Севда, която към момента на деянието е на 1 годинка и 10 месеца.

Майката хапала детето, за да го свести

На заседанието по обжалване на постановеното от първа инстанция „задържане под стража“ днес жената бе представлявана от трима адвокати. Освен Снежана и Живко Почеви, зад осиновителката на детето, застана и трети защитник – адв. Будаков.

Преди началото на заседанието в кулоарите на съда стана ясно, че Малтретираната Севда все още е в кома и няма никаква промяна в състоянието ѝ. Това е и причината да няма извършена съдебно-медицинска експертиза по какъв точно начин са нанесени травмите на детето, казаха от прокуратурата.

Адвокат Желязко Почев определи като неправилно предположението на обвинението, че Анка е извършила тежкото престъпление. По думите му, то е изведено единствено от свидетлеските показания на четирима медици в спешното отделение, които макар и лекари не са експерти. Той отново изтъкна, че не се обръща внимание на свидетелските показания на съседит, социалните работници и личния лекар на детето и майката. Повтори и че не е бил допуснат на извършването на съдебно-психиатричната експертиза, което е нарушение на правилата в НПК и я определи като не достатъчно обективна.

Майката Айше на пребитата Севда – безработна и без образование

Адв. Снежана Почева бе категорична, че обоснованото предположение за авторство на деянието е силно разколебано, тъй като на този етап няма категоричен доказателства как са получени травмите. Тя цитира свидетелските показания на един от спешните медици, който заявява, че не може да кажа как са причинени тези наранявания.

Третият защитник на Анка се опита да обори решението за постоянен арест с доводите, че Пловдивския окръжен съд е приел, че няма никаква опасност тя да се укрие. „Това е обосновано и законосъобразно определение и прокуратурата не го е обжалва“, отбеляза той. „Второто съждение, че ще извърши друго престъпление, първа инстанция също не го коментира изобщо“, според него. Адвокат Будаков попита „Тогава законосъобразно ли е решението, като 2 от 3 комулативни предпоставки за определяне на най-тежката мярка за неотклонение липсват.“ Съдът не коментира тези обстоятелства, отбеляза още той. По думите му няма никакви доказателства за умисъл и обвинението би могло да се квалифицира по непредпазливост. Будаков допълни, че подзащитната му има нужда от лечение и специализирана психиатрична помощ, тъй като в разговора му с нея му се сторила неадекватна.

Пред тричленния съдебен състав Анка Михайлова отново каза, че иска да бъде пусната у дома си.

Пловдивският окръжен съд я остави в ареста, като потвърди определението на Районен съд, с което спрямо нея е взета най-тежката мярка за неотклонение, а именно задържане под стража.

Спрямо 41-годишната осиновителка е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл. 131 ал.1 т.4 и т.5а вр. чл. 128 ал.2 вр. ал.1 от НК за причиняване на тежка телесна повреда, изразяваща се в постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота, като деянието е извършено в условията на домашно насилие върху малолетната Севда на 1 г. и 10 месеца.

За това престъпление НК предвижда наказание лишаване от свобода в размер от 3 до 15 години.

Пловдивският окръжен съд сподели извода на първоинстанционния съд, че от събраните доказателства може да се формира обосновано подозрение, че жената е причинила тежките телесни повреди на малолетната си дъщеря. Съдът споделя изцяло изложената от Районния съд реална опасност тя да извърши друго престъпление при мярка, различна от задържане под стража.

Окръжният съд счита, че е налице и реална опасност от укриване, тъй като от данните по делото става ясно, че Анка контактува с лица, които живеят извън страната и може да се възползва от това.

Определението на Окръжен съд – Пловдив е окончателно.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина