АктуалноГрадътНовиниРазследване

Ликът на Путин на стената в Пловдивската Алма Матер

Ето как изглежда отвътре гнездото на Фондация „Руски мир“ в Пловдив

Три месеца, след като Под тепето зададе въпроси към ръководството на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ по отношение на работата на ВУЗ-а с фондация „Руски мир“, която е включена в санкциите на Европа, наложени на Русия, все още няма отговор.  

Фондация „Руски мир“ с гнездо в Пловдив

Припомняме, че според Съвета на Европейския съюз организацията, създадена и се финансира от правителството на Руската федерация, се използва за пропагандирането на рускоцентричен дневен ред в държавите от постсъветското пространство. На 21 юли 2022 г. „Русский мир“ попадна в списъка на физическите и юридически лица, включени в седмия пакет от санкции, които Съветът на ЕС наложи на Русия заради инвазията ѝ в Украйна. Бе публикуван списък с 12-те ядра на НПО-то у нас, където е отбелязан и Пловдив, и по-точно в ПУ.

На наше питане до PR-агенцията, обслужваща ПУ бе отговорено, че въпросите са получени. Целта е техните отговори да хвърлят светлина върху това какво финансиране получават центровете на „Русский мир“ в България и конкретно този в Пловдив и как ще бъдат приложени у нас санкциите, одобрени от Съвета на Европейския съюз.

Докато чакаме отговорите на официално зададените въпроси от журналисти до висшето държавно учебно заведение, ви показваме как изглежда отвътре гнездото на Фондация „Руски мир“ в Пловдив.

На едно от таблата там, на стената в Пловдивската Алма Матер виси ликът на Путин.

Отпечатан е и цитат на изпълнителният директор на фондацията, който обяснява пред първата асамблея на Руски мир, че това не е толкова спомен за миналото, а по-скоро мечта за бъдещето.

„Мечта за велик народ, велика цивилизация, носеща истина, свобода и справедливост, равноправие, достойнство, суверенитет, живот в мир със себе си и останалия свят.“

Припомняме още, че Руският център в ПУ съществува от 12 години. В него стоят едно до друго знамената на България, ПУ и ЕС, както и транспранти на ВУЗ-а и фондация „Руский мир“.

В контекста на седмия пакет със санкции и попадането на фондацията в него екипът на Под тепето зададе следните въпроси към ръководството на ПУ:

1. Получава ли финансиране ВУЗ-ът от фондация „Руски мир“?

2. Каква дейност развива съвместно с НПО-то?

3. Има ли проверка от ДАНС, „Национална сигуронст“ и т.н. ведомства във връзка с това, че Руски мир е в седмия пакет от санкции на ЕС срещу Русия?

4. Ръководството на ВУЗ-а смята ли да се разграничи от фондацията и да откаже финансиране, както направиха от Столична библиотека?

5. Как ще спазва санкциите?

Очакваме отговорите повече от 3 месеца.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Хубаво е името на фондацията да се преведе правилно. Трябва да е „Руски свят“. Това има значение, защото показва още веднъж имперската политика на Путин. А колкото до санкциите, няма какво да питате университета, а направо трябва да се задейства прокуратурата. Или и това ще проспят?!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина