АктуалноГрадътНовиниРазследване

Фондация „Руски мир“ с гнездо в Пловдив

НПО-то попадна в седмия пакет санкции на ЕС, наложени на Русия

Съветът на ЕС: „Организацията е създадена и се финансира от правителството на Руската федерация, което я използва за пропагандирането на рускоцентричен дневен ред в държавите от постсъветското пространство“

Неправителствена организация на руската федерация, която бе обявена от Съвета на Европа за опасна, се оказа с най-солидно представителство в България сред страните от Европа. Това сочат данни от интерактивна й карта. Става дума за фондация „Руски мир“ 1. Едно от 12-те ядра у нас е отбелязано в Пловдив и по-точно в Пловдивския университет „Паисий Хилендраски“. По всяка вероятност се има предвид Центърът за руски език и култура при ПУ . В някои от публикациите в блога на университета, свързани с центъра се споменава фондацията.

Припомняме, че а 21 юли 2022 г., фондацията „Русский мир“ попадна в списъка на физическите и юридически лица, включени в седмия пакет от санкции, които Съветът на Европейския съюз наложи на Русия заради инвазията й в Украйна. Част от мотивите за включване на НПО-то в този списък от Съвета на Европа азищитаха така:

 „Организацията е създадена и се финансира от правителството на Руската федерация, което я използва за пропагандирането на рускоцентричен дневен ред в държавите от постсъветското пространство. „Русский мир“ е отговорна за подкрепата на действия, които подкопават или застрашават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

Припомняме още, че в края на април 2022-ра Парламентарната асамблея на Съвета на Европа прие с пълно мнозинство резолюция, в която за „русккий мир“ се казва следното:

„Тази идеология се използва за унищожаване на остатъците от гражданска демокрация, за възпитание на нови милитаризирани поколения в Руската федерация и за оправдаване на външната й агресия.“

Реакцията на Москва не закъсня и ден след публикуването на санкциите по въпроса се изказа Вячеслав Никонов, първи зам.-председател на Комисията по международни въпроси на Държавната дума и председател на управителния съвет на фондация „Русский мир“, коментира той в публикация на сайта на „Руски мир“. Той изрази недоумение какво прави фондацията в седмия пакет:

 „Да, те дискриминираха нашата култура, опитаха се да забранят Достоевски, Чайковски и т.н., но всичко това не е формално. А „Русский мир“, който популяризира руския език и литература, не се занимава с политика. Какво общо има списъкът със санкции?“.

Интересно е да се отбележи, че на сайта на фондацията всеки ден се публикуват новини от „Специалната военна операция в Украйна“.

Българският философ, богослов, културолог и политик професор Калин Янакиев определя идеологията на фондацията от типа на „Великият германски Райх“. Преподавателят във Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ я нарича още определя още като, „който и да е от другите фашистко-реваншистки геополитически конструкти, с които руското обществено съзнание живее все по-интензивно“. /бел.ред.: според картата на корицата в софийската Алма Матер също има ядро на „Руский мир“./

След включването на фондацията в пакета със санкции, заради руската инвазия в Украйна, стана ясно, че както много други европейски страни така и България е проспала метастазирането на идеологията „Руский мир“, пише Дневник. През това време организацията е методично легитимирана в страната ни с помощта на публични партньорства с културни институции, академични общности, органи на местната власт и други събития, които официално могат да бъдат проследени във времето.

Данни от интерактивна карта, публикувана в сайта на фондация „Русский мир“, показват, че в България тя официално разполага с 12 центъра, от които пет в София, три във Варна и по един във Велико Търново, Стара Загора, Плевен и Пловдив. 4 от тях са във висши учебни заведения, а 3 в обществени библиотеки. В сайтовете на тези институции у нас има информация за различни дейности, които са описани като обмен на културна и научна база.

Във връзка с журналистическо разследване на колегите от Дневник те са отправили въпроси по темата към МВР и ДАНС, 3 университета и Столичната община. Целта е техните отговори да хвърлят светлина върху това какво финансиране получават центровете на „Русский мир“ в България и как ще бъдат приложени у нас санкциите, одобрени от Съвета на Европейския съюз.

От Държавната агенция „Национална сигурност“ неофициално потвърдиха, че не могат да отговорят на въпросите, с мотива, че това би попречило на работата й по прилагане на санкциите.

Екипът на Под тепето също зададе въпрос към ръководството на Пловдивския университет „Паисий Хилендраски“.

Очаквайте продължени по темата.

1 – Името на фондацията произлиза от царско време и означава понятие за общност, обединена около „руското“ православие, руските култура и език. Настоящият държавен глава на федерацията го използва като националистическа идеология на етническото и културното превъзходство на руската нация над останалите. Използва се и като географксо понятие за определяне на страните от Източния блок, който е бил под влиянието на СССР.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

4 коментари

    1. Същата идея но от сръбска гледна точка, пропагандира и Вучич, по отношение на Западните Балкани т.е. влияние в териториите на бивша Югославия, чрез идеята за „Сръбски свят“…
      Нашето правителство трябва да заеме ясна позиция, защото и руските и сръбските домогвания са открито антибългарски!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина