АктуалноКриминалеНовиниСъдТемида

Коя е банка Менду? (ВИДЕО)

Арестуваният лихвар в Хаджи Хасан махала се хвали с контакти на всички нива в институциите   

За 10 години банка Менду има в актива си 200 луксозни коли, 116 сделки с недвижими имоти, дузина автосалони с персонал, къщи, строи кооперации и върти вертеп

Арестуваният при вчерашната специализирана полицейска операция, проведена съвместно с Прокуратурата по линия на противодействие на незаконна лихварска дейност, данъчни престъпления и пране на пари, лихвар бил известен в ромската общност в страната просто като „Банка Менду“. Самият той и стотици свидетели твърдят, че има контакти на всички нива във всички институции. Това обяви днес по време на съвместен брифинг на Прокуратурата и Полицията в Пловдив Окръжният прокурор Румен Попов.

Информацията за лихваря дошла от лична среща на Попов с млад оперативен работник преди няколко месеца, който му съобщил за лице с много имущество и търговска дейност, което се води безработен, живее на широк.

„Лицето е от ромски произход и живее в т.нар. Аджисан махала. Първоначално си помислих това е човек с известна фамилия, не е възможно да незнам. Обясни ми, че имало разпънат чадър над него. След оперативен разговор с директора на ОД на МВР започнахме наблюдение, което продължи 5 месеца“, разказа окр. прокурор.

Извършените оперативно-следствени дейности са разкрили, че всички от фамилията са безработни, но притежават към настоящия момент общо 15 недвижими имота в Пловдив, изграждат нова 6-етажна кооперация с апартаменти, а други 12 готови отдават под наем. От 2010 година насам имат сделки за общо 200 луксозни МПС-та, 116 сделки с длъжници за недвижими имоти, дузина придобити автосалони, къщи и т.н., и хора работещи за тях.

„Като за тези 10 години има платени някакви 15 000 лева към хазната от една автокъща, тъй като това е бил някога официалния му бизнес – внос и продажба на коли. Понастоящем семейството притежава 50 луксозни коли за около 2 милиона лева,“ съобщи още Румен Попов.

Във вчерашната операция са участвали 100 служители от различни структури. Извършени са претърсвания и изземвания на няколко адреса. 9 лица са задържани. Това съобщи директорът на ОД на МВР – Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев.

„Иззети са 15 луксозни автомобила, други 45 са обявени за общодържавно издирване.  Открити са 1,5 кг златни бижута, големи суми в левове и евро. Продължава работата по пълното разследване на престъпленията“, добави ст.ком. Рогачев.

Към момента в ареста остават трима души – основният обвиняем, който е имал регистрации за кражби преди около 15 години, брат му, който е отговарял за хотел на АМ „Тракия“ с тир паркинга и проститутки и жената, която съжителства с основния обвиняем, като тя ще отговаря за пране на пари, обяви прок. Попов.

При извършените процесуално-следствени действия в хотела на магистралата са установени и разпитани 7 проститутки в момент на извършена активна професионална дейност, три от тях са разпитвани и по време на 5-месечното наблюдение преди това, добави окръжният прокурор. Те плащали на братя на лихваря 15 евро на клиент и 5 евро на помещение за ползване.

След изтичане на 72-часовите задържания, Прокуратурата ще иска постоянен арест за тях. Предстои на тримата да бъдат повдигнати обвинения за пране на пари, склоняване към проституция, лихварство, данъчни измами.

Над 60 свидетеля са разпитани за 24 часа. Те твърдят че се страхуват заради контактите на Менду и позицията му в обществото, според тях му е осигурявана опека от всички институции.

На журналистически въпрос какво ще се предприеме в тази посока, прокурор Попов коментира:

„Аз казах, че е твърдял, че има опека. Ако имахме доказателства за такава нямаше да се спрем. Той самият твърди, че има всякакви контакти. Аз и комисар Рогачев знаем за някои контакти. Чадъросван? Не мога да твърдя безспорно. Чадър не се опъва лесно.

Ние имаме доказателства за контакти, а дали е имало чадър, тепърва ще докладваме, по тази линия ще се работи.

Свидетелите са стотици, истината е, че ги е много страх. Момичетата бяха много словоохотливи, длъжниците – всеки един от тях твърди, че този човек всеки момент ще се оправи.

Впрочем, в беседа с оперативния работник вчера, той очакваше всеки момент да бъде освободен с обаждане. Очаква само едно позвъняване. Този човек, който е ял, пил с бизнесмени. Вчера някой влиза в къщата му. По-скоро се чувствам неудобно, че съм окръжен прокурор, а не знам какви работи са се случвали.“

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина