АктуалноГероите на деняЖивотЗдравеНовини

Криси и Краси – първите спасени бебета в Интензивното

Клиниката по детска хирургия към УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив празнува 30 години от създаването си заедно с първите си пациенти – ВИДЕО

Кристина и Красимир имат имена, произлизащи от думата „кръст“. Предстои им да влязат на попрището жизнено в средата. И двамата са поели първите си глътки въздух извън Пловдив, но за да продължат да дишат на тази земя са били докарани в Клиниката по детска хирургия към УМБАЛ “Свети Георги” в града под тепетата, където екипът се е преборил за правото им на живот.

Днес двамата млади стъпиха отново в Интензивното на Детска хирургия, за да споделят празника на лекарите, които са ги спасили – 30 години от създаването на отделението.

Криси няма преки спомени от онзи момент, разказва със сълзи на очи, това, което са ѝ споделили родителите ѝ.

Когато Краси прекрачи прага на отделението на 10-тия етаж на Хирургиите днес началникът на Клиниката проф. д-р Пенка Стефанова го прегърна като син и го разцелува.

„Ето го първото ни спасено бебе! Прибра се от Европа“, възкликна тя и веднага го заведе при владиката да го благослови.

Ето и неговият разказ в следващото видео.

На емоционалното тържество имаше много сълзи от щастие и благодарност в очите на всички.

Тържествен водосвет за здраве и успех отслужи Н. В. Пр. Пловдивският митрополит Николай.

За три десетилетия през Интензивното отделение на Клиниката по детска хирургия са преминали над 4500 малки пациенти, от които 2900 новородени и недоносени с вродени малформации и висок риск. Най-малкото лекувано бебенце е било с тегло само 740 грама, съобщи д-р Стефан Лазаров. Извършените анестезии са близо 54 хиляди.  

В живота на лекарите, анестезиолозите, хирурзите и медицинските сестри има различни емоционални състояния – от пълна радост до разочарованието, от изтриването на сълзите до радостта в майчините очи“, сподели развълнувана проф. Стефанова.

Тя изрази благодарност към всички създатели на отделението – проф. Атанас Атанасов, доц. Чаталбашев, проф. Чолаков, проф. Зънзов, д-р Щерев и много други, благодари на всички работели и работещи в единственото в Южна България специализирано детско интензивно отделение, както и на владиката, че винаги се е отзовавал и накрая го помоли да „наръси“ и малкия Виктор, за когото се борят в момента.

Дядо Николай подари на клиниката картина със сцена, на която е Исус със деца.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

5 коментари

  1. Лиляна Курджиева, 13. 12.2022 г.

    Благодаря за човечността, за всеотдайността, за търпението, с което даряват животи!
    Проф. Стефанова е човек с голямо Ч, едно благодаря е малко, един поклон не стига!!

  2. Това са най-добрите и всеотдайни хора, с които живота ме е срещал. След 5 операции имам прекрасно дете, което е с мен всеки ден единствено и само благодарение на тях и на Господ! Бъдете здрави и щастливи, защото го заслужавате!!!!!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина