Конкретика по дофинасирането на МБАЛ „Св. Мина“ ще има следващата седмица

Актуално Градът Новини Под лупа

Лимитите са превишени още през първата десетдневка, когато болницата работеше с 60 ковид легла
При общинските болници другият поток на финансиране идва от местния бюджет

На среща в община Пловдив днес главният секретар на НЗОК Емил Велчовски, директорът на РЗОК-Пловдив Йорданка Караиванова, директорът на дирекция „Здравеопазване“ д-р Калин Калинов и управителят на МБАЛ „Св. Мина“ проф. д-р Петър Петров обсъдиха проблемите на здравното заведение и възможностите за дофинансиране на дейностите, свързани с лечението на пациенти болни от корнавирус. Срещата беше инициирана от кмета Здравко Димитров във връзка с преобразуването на общинската болница в специализирана за ковид, което вчера бе отменено от РЗИ, по думите на ресорния зам.-кмет Анести Тимчев.

Свети Мина няма да е Covid-болница

Стана ясно, че на работната среща е договорено бившата Първа градска да получи допълнително финансиране, за да може да осигури адекватно и навременно лечение на постъпващите пациенти с Covid, но в съобщението от кметството не се уточнява под каква форма ще е това допълнително финансиране.

Договориха допълнително финансиране от НЗОК за “Св. Мина”

От Под тепето зададохме допълнителни въпроси по темата: 1. От къде ще дойде това допълнително финансиране и 2. В какъв размер ще е?

“Това ще можем да го коментираме другата седмица”, отговориха от пресцентъра на Община Пловдив.

Лимитите са превишени още през първата десетдневка, когато болницата работеше с 60 ковид легла, напомниха от там.

За широката общественост в града отдавна е ясно плачевното финансово състояние на МБАЛ „Св. Мина“, както и факта, че медиците там чакат пари от НЗОК по превишени и неизплатени лимити за дълго време назад, още преди съществуването на световната пандемия.

При общинските болници другият поток на финансиране идва от местния бюджет, което означава, че Общински съвет – Пловдив отново ще преразпределя средства от хазната за болницата. За конкретни суми в момента не може да става дума.

По-късно днес управителят на НЗОК се е срещнал с областния управител Дани Каназирева, съобщиха преди минути от областна администрация.

Очаквайте подробности по темата

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.