Комплексният проект за инвестиционна инициатива за имота на „Рилски метох” №5 е съгласуван с НИНКН

Актуално Гласове Градът Забравеният град Новини Разследване

Арх. Георги Стоянов, който работи проекта: Не е вярно, че теренът не е проучен добре

Идеята за изграждане на 3-етажна сграда, с 8,50м. кота корниз. Ще се строи на 30 процента от бившия парцел от активите на „Пълдин Туринвест”, продаден от Георги Гергов

Комплексният проект за инвестиционна инициатива за имота на „Рилски метох” №5 е съгласуват с НИНКН и твърдението на архитектите, ангажирани от жители на квартала не отговаря на истината. Това заяви арх. Георги Стоянов, който работи по проекта за изграждане на 3-етажна еднофамилна къща на бившия парцел от смесеното дружество „Пълдин Туринвест”, продаден от Георги Гергов на „Димекслифт България”. Арх. Стоянов се свърза с Под тепето, за да даде своята гледна точка и тази на инвеститора по повод публикацията ни „Наследството на Гергов” от края на миналата седмица, с което ви запознахме с намеренията за тези над 900 квадратни метра зад трафопоста на улица „Рилски метох”.

Предвиденото по плана на Старинна градска част застрояване за този имот е 30 процента плътност, нещо с което проектантът се е съобразил.

„Работите ни досега бе да изготвим комплексния проект за инвестиционна инициатива за имота, за да продължим с ПУП и идеен проект в по-късна фаза. Към този момент проект няма”, заяви арх. Георги Стоянов.

„ Ясно е, че процедурата върви бавно, но ние през цялото време правим това, което се изисква по закон. 6-7 месеца чакахме становището на НИНКН, което вече е в ръцете ни. Дори там не сме минали от раз. Пуснахме един проект, към който те имаха забележки, и аз, разбира се, съм ги отразил. Проектът за скица-предложение сме го направили така, както ни казаха от Паметниците на културата. Това, което правим документално, е да сменим предназначението на терена- по действащия план той е за обществено обслужване, а ние искаме да строим жилищно. Инвеститорът няма намерение да строи нещо с комерсиална цел. Те живеят в съседната къща, която е с общ двор с въпросния имот. В критиката на цитираните от вас архитекти се споменава думата „стар план”. Такова понятие няма. Има действащ такъв или пък отменен. А ние работим по действащия план. Този действащ застроителен план за този квартал, който сега е в ръцете ми и ви го показвам, е издаден от Община Пловдив. Той предвижда терена да бъде застроен с една безформена много странна сграда, която някой някога е предвидил. Решихме, че много по-добра еднофамилна сграда би станала във вътрешността на терена и успяхме това нещо да го прекараме като идея в НИНК и те го съгласуваха”, обясни архитектът.

Той не приема и критиките, че теренът не бил проучен достатъчно добре. „ Проучен е. Дори показвам предварително как новата сграда ще бъде интегрирана в пейзажа на цялата зона. Няма едри и несъизмирими обеми. Освен това се съобразяваме с плана на Старинна градска част, където застрояването е 30 процента от парцела. Спазил съм до сантиметър всички изисквания, няма нищо предвидено в повече, което да облагодетелства този проект. Ако бяхме нарушили някоя точка това нещо нямаше да мине за съгласуване нито от Община Пловдив, нито от НИНКН. Съобразихме и с всички бележки на общината и ЕСУТ без коментари и спорове в интерес на процедурата- дръпнахме отстоянието от съседния имот на 6 метра. Имаме геоложки доклад от инж. Тодор Тодоров, който показва, че има сипей. Долу има реално скална тераса, която съм заснел. Срутище няма как да бъде предизвикано. В геоложкият доклад има изводи и препоръки, които ще спазим, разбира се. А и да не забравяме, че в тази зона всичко е построено върху скали. Целият стар град е построен върху скали”, отбеляза още арх. Стоянов.

Идеята за изграждане на 3-етажна сграда, с 8,50м. кота корниз.

„Бъдещата сграда няма да се вижда от никъде заради трафопоста, не знам за добро или за зло”, коментира с усмивка арх. След заявлението ни за комплексен проект, намеренията на проектанта и инвеститора са да се направи ПУП и идеен проект заедно, което е допустимо.

Споделете ни във:

1 thought on “Комплексният проект за инвестиционна инициатива за имота на „Рилски метох” №5 е съгласуван с НИНКН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.