АктуалноГласовеГрадътИзбориНовиниОбщина Пловдив

Kолко са на неверифицираните разходи по проектите на Община Пловдив?

Каква е сумата на безлихвените заеми, отпуснати на тези проекти? Каква е стойността на наложените финансови корекции по европроекти? – липсват отговори на тези въпроси предупреждават съветници

За по-строг контрол върху управлението на финансирането в община Пловдив, за да се гарантира, че средствата се използват ефективно и че рисковете, свързани със забавяне на проекти или неверифицирани разходи, се минимизират, настояват в позиция групата общински съветници от „Продължаваме Промяната-Демократична България“ в ОбС.

Ефективното управление на финансите е от решаващо значение за използването на всички възможни външни източници на финансиране и гарантиране на спазването на прозрачни процедури“, категоричен е Владимир Славенски от обединението.

За съжаление, практиката показва, че Пловдив често остава с не верифицирани разходи по проекти, което налага съфинансиране от страна на Общината. Тази ситуация е особено тревожна предвид нарастващия брой проекти, изпълнявани от местната управа. Затова трябва да има нулева толерантност към подобно финансово управление на Общината“, заяви още съветникът.

От групата съветници на „Продължаваме Промяната -Демократична България“ припомнят, че още в мандата на предишния кмет, както и преди около месец, внесоха питане в Об С за пълния размер на неверифицираните разходи по проектите, които община Пловдив все още изпълнява, както и сумата на безлихвените заеми, отпуснати на тези проекти.

За съжаление, все още нямаме отговор на нашето запитване– каква е стойността на наложените финансови корекции на Община Пловдив по проекти, финансирани от ЕС?

Поради тази причина ние, общинските съветници от „Продължаваме Промяната-Демократична България“ в ОбС на Пловдив, продължаваме да настояваме за ясни отговори относно отпуснатите безлихвени заеми за всички проекти, за степента на тяхното възстановяване в бюджета на Общината за периода март 2020 г. – февруари 2024 г., както и кои от тях са приключили“, подчертават от групата.

Основният проблем е, че се отпускат значителни безлихвени заеми за проекти, които след това не се верифицират и остават като собствен принос на Общината, което натоварва допълнително бюджета. Този случай беше илюстриран от училището „Любен Каравелов“ в Пловдив, където Общината ще връща близо 600 000 лева на Европа поради проточилия се срок на ремонтните дейности на сградата на училището“, обясни Владимир Славенски.

Само чрез прилагането на по-строги мерки и процеси можем да гарантираме, че парите на данъкоплатците се изразходват разумно и че ползите от инвестициите в инфраструктурни проекти достигат до жителите на нашия град, считат общинските съветници от „Продължаваме Промяната-Демократична България“ Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:–- https://use.my/sman

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина