АктуалноГрадътЗабравеният градИзпод тепетоМненияНовиниПод ножа

Кметът: Ако собствениците на „Одрин 8” не укрепят склада, ние трябва да го направим и след това да ги съдим

Те трябва да се съобразят със закона…После като искат да строят, няма да им е толкова лесно. Това е взаимен процес, предупреди Димитров

„ Собствениците на тютюневия склад на „Одрин 8” са длъжни да се съобразят със закона и да укрепят сградата. Ако не го направят има други неща… После като искат да строят, няма да им е толкова лесно. Това е взаимен процес. В крайна сметка там може да падне тази сграда, да утрепе някой. Както склада на сточна гара”. Така кметът Здравко Димитров отговори на въпрос на Под тепето дали общината ще предприеме действия по предписанието на Инспектората за опазване на културното наследство и ще укрепи паметника на културата.

Припомняме, че собствениците на “Одрин 8” ЕООД ще бъдат глобени за безотговорното отношение към сградата на “Ориент табако” в Тютюневия град, след като те не са изпълнили две кметски заповеди и не са укрепили сградата.

Готви се акт към собствениците на Одрин 8

От Регионалния инспекторат за опазване на културното наследство напомнят, че общината трябва да извърши за своя сметка необходимите проектни, укрепителни, консервационно-реставрационни и ремонтни дейности или реконструкция по автентични данни на недвижимата културна ценност.

Ако собствениците не изпълнят укрепването на тютюневия склад на „Одрин 8” ние трябва да укрепим сградата и след това да ги съдим. Това е вариантът. Отново разходи, без приходи. Съдебни процедури. Не е лесно”, подчерта кметът Димитров.

Той добави, че няма движение и по казуса с тютюневия склад на Сточна гара. Все още се чака решението на НИНКН дали сградата е паметник на културата или не е.

„Това е защото една будна пловдивчанка ги попита. Така си правим ние обикновено- сами си създаваме проблеми”, отбеляза Зико.

Под тепето попита заместник му Пламен Райчев дали има опасения, че проектът за Небет тепе и Източната порта ще бъде реализиран в срок.

„Надявам се да го реализираме. Тук пак изпадаме в един обяснителен режим, който не зависи изцяло от нас. Проектът е готов и е за съгласуване в НИНКН. В момента, в който се съгласува, ние имаме готовност веднага да започнем”, обясни той.

На свой ред Здравко Димитров заяви, че въпросът с археологията на Небет тепе е изчистен и става въпрос за един подпис. „ Въпрос на формалност е. Най-после и този проект да го видим”, допълни Зико.

 

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

2 коментари

  1. Ти още разигравай тоя лайнян цирк за балъците,,,целия град знае истината как твоят съпартиец- предшественик осигури картбланш на мафиотите, които умишлено и целенасочено опожариха Тютюневия град! Сега потривате ръчички кога ли ще можете да си пострите хотелите, коптоврите, модните центрове и цялата мутренско- барокова антурия…лешш сте, гадове проклети, съспипахте живата история на Пловдив и един ден ще горите в пъкъла за това!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина