АктуалноЗабравеният градНовиниРазследване

Готви се акт към собствениците на Одрин 8

Не са предприели никакви действия по съдебното решение, чиито срок изтече преди месец

По закон глобата може да стигне 30 000 лева

Готви се акт към собствениците на тютюневия склад на Оринет табако на ул. Одрин 8. Това потвърди пред Под тепето кметът на район “Централен” Георги Стаменов, който е имал среща в понеделник с експерти от Регионалния инспекторат за опазване на културното наследство /РИОКН/.

По закон глобата може да стигне 30 000 лева.

Причината е, че Георги Бранеков и Александър Николич не са предприели никакви действия по съдебното решение, което потвърди заповедта на кмета за обезопасяване на сградата и чиито срок изтече преди месец. За извършената проверка по казуса, който продължава вече 5 години ви разказхме преди дни ТУК.

Помолен за коментар на констатацията в протокола на експертите, че  “До момента на извършване на проверката /един месец след изтичане на срока/ Община Пловдив не е предприела действия по правомощията ѝ, дадени ѝ по чл. 76 от ЗКН”, тоест да извърши за своя сметка необходимите проектни, укрепителни, консервационно-реставрационни и ремонтни дейности или реконструкция по автентични данни на недвижимата културна ценност, Стаменов напомни, че Община Пловдив има изготен проект за укрепване.

Необходимо е той да бъде остойностен и реализиран, за да няма инциденти, коментира райкметът.

Припомняме, че през март 2017-а тогавашният кмет на Пловдив заяви, че общината ще извърши процедурата със собствени средства, които по-късно ще търси от фирмата, съборила паметника на културата.

Снимка: архив/ Под тепето

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина