АктуалноБългарияЖивотМненияНовини

Казала ли е председателят на сръбския СЕМ, че „българите са сърби“?

  • Не e вярно, че Оливера Зекич, която оглавява сръбския медиен регулатор, е заявила пред парламента в Белград, че българите са сърби;
  •       Твърдението е направено от заместник-председателя на сръбския регулаторен орган Милорад Вукашинович в YouTube предаване, излъчено през юни 2022 г.

Източник: factcheck.bg

Автор: Мирела Петкова

Новината, че председателят на сръбския Регулаторен орган за електронни медии Оливера Зекич е казала, че „българите са сърби”, се разпространява от 21 декември 2022 г. в редица български медии. Контекстът, в който се твърди, че репликата е изречена, е заседание на парламентарната комисия по култура и информация в сръбската Скупщина.

„Българите са сърби”- кога и от кого е изречена фразата

Първоизточник на твърденията е публикация в сръбския вестник „Данас” от 20 декември 2022 г. със заглавие: „И Българите са Сърби”: как гледа на историята заместник-председателят на РЕМ, на чието „релевантно” мнение за медиите се позовава Оливера Зекич в парламента”.Вестникът твърди, че Зекич се е позовала на мнението на Вукашинович по време на дебати, посветени на натискa, който се оказва върху Регулаторния орган за електронни медии (РЕМ) и решението му за стачка.

Макар Оливера Зекич да се позовава на своя заместник Милорад Вукашинович по време на разискванията в парламента, темата за България не е засегната. В изказванията на самия Вукашинович по време на дебатите също няма споменаване на българи или България.

Изказване, че „българите са сърби“, съществува. Негов автор е Милорад Вукашинович в интервю, излъчено в YouTube през юни 2022 г. Дискусията се води от Деян Лучич, конспиративен теоретик, които размишлява за нуждата на Сърбия да има излаз на море. Започвайки темата за съседните държави, Лукич казва „Шопите не търпят да им казват, че са българи, а българите казват, че всичко вляво от София е Шоплук”, на което Вукашинович отговоря „Pa bugari sa srbi” – „Българите са сърби”. На това Лукич отговаря „Българите са сърби и българският език не съществува”.

Друга тема, обсъждана по време на разговора, свързана с България, е създаването на нов балкански съюз под покровителството на Русия.

Как се интерпретира твърдението в българските медии

В България информацията излиза на следващия ден – 21 декември в агенция БГНЕС.

Макар в самото заглавие твърдението да е приписано на институцията, текстът гласи: „Оливера Зекич използва в своя защита аргументите на своя заместник, Милорад Вукашинович, който твърди, че българите са чистокръвни сърби“. 

Уебсайтът на „Нова телевизия” и сутрешният блок на Би Ти Ви се позовават на съобщението на агенция БГНЕС и също разпространяват „новината”.

В разговор в  „Тази сутрин” по Би Ти Ви по темата проф. Христо Матанов уточнва, че става въпрос за виждания на заместник-председателя на РЕМ Милорад Вукашинович, но запазва внушението, че съществува позоваване от страна на Зекич.

Други български текстове –  като този на OFFNews, също правилно приписват твърдението „българите са сърби” на Вукашинович, но погрешно го обвързват с дебатите в парламента и Оливера Зекич.

Проверено:

Не е вярно, че председателката на сръбския медиен регулатор Оливера Зекич е заявила, че българите са сърби по време на дебата на парламентарната комисия по култура и информация в Сръбския парламент. По време на тази дискусия Зекич не споменава нито българите, нито българския език. 

Твърдението, че „българите са сърби”, е на нейния заместник в медийния регулатор Милорад Вукашинович и е изказано в предаване по YouTube през юни 2022 г.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина