АктуалноГласовеЗелен градМненияНовини

На най-ранен етап ще бъде спряна процедурата за удължаване и разширение на концесията за кариерите над Белащица

В казуса общественият интерес ще бъде защитен, заяви тя пред представители на инициативния комитет

„Мисля, че най-трудния път го извървяхме. Лично аз нямам притеснения, че кариерите над Белащица могат да отворят. Каквото зависи от Областна администрация ще бъде направено, за да се защити обществения интерес“. Това заяви Областният управител Дани Каназирева след проведената среща с  представители на Инициативния комитет „Стоп на кариерите в Белащица“. От своя страна жителите на селото заявиха, че няма да се откажат от гражданската си позиция.

Областният управител обясни, че към този момент  един от концесионерите – „Холсим“ има 2 съдебни процедури, които не са приключили. Същевременно в РИОСВ – Пловдив има входирани две инвестиционни намерения – за удължаване на концесията и за разширяване и включване на нова площ. От друга страна след броени дни договорът изтича, а по закон спирането на дейността на кариерата не удължава срока на договора.

Екоинспекцията праща и двете процедури на най-тежкия процес – ОВОС, която максимално ще защити обществения интерес.

„Тук механизмите за защита са огромни. Ако институциите са обединени, удължаване и разширение няма да се допусне. Областна управа е активен участник във всички процеси и при тези предпоставки за вредно въздействие върху околната среда и здравето на населението, няма как да има друго решение. И на най-ранен етап ще бъде спряна процедурата за удължаване и разширение на концесията“, обясни Каназирева.

По думите й концесионния договор на „Европейски пътища“ изтича на 3 февруари 2022 година. В момента и те са в съдебна процедура като делото още не е започнало на първа инстанция, а след това предстои и ВАС. Към момента няма данни този концесионер да е входирал инвестиционно намерение за удължаване на срока.

„Отделно от това  по искане на Областна управа тече проектиране на санитарно-охранителни зони около водоизточниците на Белащица. Налице е опасността от свлачищни процеси и риск да се загубят изворите, а замърсяване на околната среда води до влошаване на условията на живот и здравето на населението в селата от Родопската  яка и част от град Пловдив“, допълни Каназирева.

Тя отново подчерта, че вчера е получила уверението на енергийния министър Теменужка Петкова, че общественият интерес ще бъде защитен и са предприети всички правни действия за това.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина