АктуалноВластГласовеИзбориМненияНовини

Какво декларираха партийните лидери в първия ден на 47-то Народно събрание

Кирил Петков спомена и Околовръстното на Пловдив от трибуната. По думите му „алчност, егоизъм и нехайство“ описват предходните депутати

От ГЕРБ-СДС обещаха толеранс на новия кабинет, от ДПС декларираха, че ще работят за възстановяване на нормалността в политиката, сред приоритети на ДБ са  правосъдната реформа и електронното правителство, ИТН ще хвърли усилия да се състави правителство и парламентът да има дълъг живот, БСП – стабилност и превеждане през кризата, а от Възраждане се обявиха отново срещу маските и ваксините

Време е да се вложи смисъл в думата „народен представител“ и вече да се възприема не само като представител на своите избиратели, а на целия български народ”, така се обърна към колегите си в първия ден на 47-то Народно събрание съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

Той изтъкна, че по време на обиколките му из страната по време на предизборната кампания навсякъде възрастни хора са му казвали: „Върнете ни младите хора обратно.“ Петков изреди  конкретни проблеми по региони и спомена в този контекст Околовръстното на Пловдив от трибуната. По думите му „алчност, егоизъм и нехайство“ описват предходните депутати. Той призова народните представители да си кажат “искам да бъда част от промяната, ще ги решим тези проблеми”.

Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви от името на коалицията, че ще дадат толеранс на новото правителство. Тя бе категорична, че мнозинството в този парламент ще е резултат от компромиси. По думите ѝ в 47-ото НС парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще бъде опозиция на очертаващото се „ляво-либерално управление“.  „Надявам се, че грешките, които провалиха последните два парламента, няма да се повторят. Осъзнаваме необходимостта от създаване на редовно правителство и работещ парламент, за приемане на спешни мерки. Още от днес може да разчитате на разумно и отговорно отношение от страна на коалицията ГЕРБ-СДС“, увери Атанасова.

ДПС ще работи за възстановяване на нормалността в политиката, увери лидерът на движението Мустафа Карадайь. Той обвини полицията в репресии по време на последните избори и заяви, че чака отговори от ЦИК за това. “Избирателите не дадоха властта на нито една партия и задължиха партиите да търсят съгласие за национални приоритети, а това е възстановяване на диалога“, посочи Карадайъ. “Всички ние скоро ще трябва да преосмислим думата бедност, не е трудно да се прогнозира какво следва с растящите цени на храни, ток, парно“, коментира още той.

Лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова подчерта, че Столетницата ще работи за стабилно правителство, за да не се допуска политическа криза. Тя обяви 3 приоритета за партията в този парламент. “Първият е започване на истинската промяна на досегашния модел на управление, възстановяване на държавността и на принципа на разделение на властите. Вторият е превеждане на държавата през кризите с грижа за хората. Третият е активна проевропейска външна политики на равноправни партньори с останалите от ЕС за успешно приемане на Плана за възстановяване и устойчивост и придвижване на оперативните програми.” По думите ѝ най-важната задача сега е да се помогне на хората в зимните месеци, да стабилизира икономиката и да се справим с пандемията.

Парламентарната група на „Има такъв народ“ също декларира, че ще направи всичко необходимо да се състави правителство и НС да има дълъг живот. Това увери от трибуната Любомир Каримански и апелира към колегите си да предложат на обществото истинска промяна, свързана с висока нравственост. „Искам да покажем сговор, достойно поведение и трудолюбие в тази зала, която Захарий Стоянов нарича „свещена“. Необходимо е възраждане на нацията“, подчерта Каримански. Той се обърна и към всички граждани, които искан нововъведения, за да бъдат денонощно будни и да ги бранят.

Христо Иванов от обединение Демократична България заяви, че cпоред него България има пред себе си огромни основания за надежда заради промените, които се случих. Като приоритети на ДБ Иванов открои реформата в правосъдната система, въвеждането на електронното правителство, българите в чужбина, защита на геополитическата ориентация към ЕС и НАТО. “Ние ще се придържаме към това, че всяка власт трябва да осъзнава своите ограничения. Вярата във фискалния разум и сдържаност ще е много важна в период на трансформация преди да направим скок напред“, посочи той. “Няма да бъда министър на правосъдието”, заяви пред  медиите преди откриването съпредседателят на “Демократична България”.Иванов припомни позицията на обединението, че е необходима системна съдебна реформа и заяви, че парламентът трябва веднага да се заеме с нея, както и с приемането на бюджета за 2022 г. Той се присъедини към призива на лидера на “Продължаваме промяната” Кирил Петков главният прокурор Иван Гешев да си подаде оставката.

Длъжни сме да изправим държавата на крака. България няма нужда от лъжливи и страхливи продажници, а има нужда от хора, които защитават националния интерес„. Това заяви по време на първото заседание на 47-ото Народно събрание лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов. По думите му от днес започва да тече последният срок, в който България може да се оттласне от дъното. Той се обяви отново срещу задължителното носене на маски и задължителната ваксинация и поиска запазване на Тецовете и изграждане на АЕЦ „Белене“. Националистът подчерта, че партията му не представляват само 13 региона в България, а цялата страна, както и хилядите българи в САЩ, Австралия и Европа. “България има своята имунна система, хора, които искат да се борят за своето бъдеще. Аз ги намерих и с 13 души съм тук, но навън са стотици хиляди и ще стават още повече”, обяви Костадинов.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина