Какво да правим в Пловдив (29.05 – 03.06)

Актуално Градът Живот Новини
Веселина Михайловска
Latest posts by Веселина Михайловска (see all)

Тази седмица ще празнуваме Деня на детето с много музика и ще можем да се включим в различни спортни активности

29 май

Международен фестивал на камерната музика 2021

56-ото издание ще се състои от Май 29-ти до 19-ти юни 2021 г. под мотото ′′Отбелязване на прехода от социално дистанциране към музикална интимност!“

Повече информация може да намерите на Фейсбук страницата на фестивала: https://www.facebook.com/IntermusicfestPlovdiv

29 май – 19 юни 2021 г.
Различни локации

Детски фестивал на знанието и движението – „Четем, спортуваме, успяваме!“

В неговите рамки децата ще могат да се запознаят със здравословния и активен начин на живот, с безопасното пребиваване сред природата, с дейността на институции и организации, свързани с туризма, екологията, спорта, долекарската помощ и др. Ще  представят екипировки, методи за спасяване и други техники за оцеляване. Демонстрациите ще се реализират около и във Виенския павилион на Цар Симеоновата градина. Пак в парка ще бъде ще се проведе ориентиране в градски условия. По същото време по алпийски способ, ще бъде изкачена северната стената на Библиотеката.

пред Библиотека Иван Вазов

10.00 часа

Кулинарен фестивал „Етно кухня на колела“ 2021

Петото издание на Панаира на кулинарното изкуство  „Етно кухня на колела“, което се открива на 29 май (петък), тази година ще е посветено на децата и ще се проведе паралелно с първия Фестивал за децата и семейството „Синьо лято“. Основната локация е парк „Рибница“ в район „Северен“.

Майстор – готвачите от различните общности в Пловдив ще приготвят и предоставят за дегустации традиционните закуски от националните кухни на етносите и любимите детски лакомства от близкото минало. Само и единствено на панаира ще има домашно приготвени различни видове руски пирожки, вкусни шоколадови „картошки“, еврейски кифлички с орехов пълнеж „Роскитас Де Алхашу“, ханукални бухтички, борекитас, турски сладкиши и още много кулинарни изкушения. Детският празник не може да мине и без сладолед – ето защо италианската общност ще осигури, специално за дните на фестивала, най-хубавия детски сладолед от страната на сладоледа.

Паралелно с кулинарния панаир, на откритата сцена в парка децата ще могат да гледат различни спектакли. „Изкуство от децата за децата“ е основното мото на събитията, организирани от Фондация „Заедно“, които ще се проведат в дните от 28 май – до 1 юни. Идеята е в рамките на фестивалните дни малчуганите от всички общности в Пловдив да се запознаят отблизо с всички видове изкуства.

Академия за музикална просвета подготвя за откритата сцена в парк „Рибница“ оперната постановка за най-малките „Вълкът и седемте козлета“,  в която на 29 май ще вземат участие над 70 деца. Специално за фестивала, от София ще пристигнат със своя циркова програма и възпитаниците на Националната школа за атракционни изкуства. Малчуганите ще имат възможност да гледат и театралните постановки „Приказка за важните неща“ (в неделя на 30 май)  и „Малкото зъбче“ на режисьора Петя Недева.

В музикалните концерти ще участват едни от най-талантливите пловдивски деца. Фестивалът ще открие ангелогласната Мелек Ерен. По време на тежката за всички ни 2020 г. тя записа и своя първи клип на една от най-прекрасните, любими и докосващи сърцето български народни песни – „Лале ли си, зюмбюл ли си“. Свой концерт подготвя и 11-годишната Анна-Мария. Специален гост на панаира и детския фестивал ще бъде Балетна танцова школа „Грация“ от Казанлък, чиито хореограф Алла Ангелова е възпитаник на московския държавен университет за култура и изкуство. Свой спектакъл ще представи и детската танцова школа към Общоарменския благотворителен съюз „Парекордзаган“.

Всички деца, които обичат да рисуват, ще могат да се включат в пленера на открито  „Толерантност и признателност“, който ще водят още първия ден (28 май) преподаватели и ученици от НХГ „Цанко Лавренов“ или в арт работилницата с традиционни арменски занаяти. Най-малките и техните родители ще имат възможност да се запознаят с едно от най-интересните издания за деца на българския пазар, което ще бъде представено в „Библиотеката на колела“ в съботния ден.

Големите изненади ще „изкачат“ на сцената на „Синьо лято“ всеки ден, заедно с известния италиански Маг Серджо Алфонсо. А еврейската общност подготвя предизвикателство за по-големите батковци и техните татковци. На 30 май – в третия ден на фестивала – те ще имат възможност да се състезават в традиционна за празника Лаг Ба Омер игра „Стрелба с лък“.

YokoLove & Varola (GrooveLab) at BALLY CLUB

На 29-ти май зад пулта в BallyClub, ще застанат YokoLove и Varola [GrooveLab]. В тяхната селекция ще чуете мелодичен и ритмичен deep/tech с дълбоки бас линии, преминаващ през динамичен groovy tech, понякога с испански и ориенталски елементи, достигащ до underground и tech house звучене.
GrooveLab – привличат вниманието на феновете, с динамичната и провокативна музикална селекция, в която, Varola & YokoLove умело съчетават таланта и въображението си зад пулта.

Bally Club

21:00 – 03:00 часа

Oratnitza | Plovdiv | Pop-up concert @ VOID

Last minute concert at Club VOID

Entrance: 10-15 lv

Club VOID

22:00 часа

Nasko at The Post

В последната събота от месеца, на гости ще ни е един наш любимец, а именно Nasko.
Nasko, пристига в пощата зареден със супер як вайб и страхотна музика, идеалната комбинация за свежа събота вечер.

Пощата – The Post

21:00 – 03:00 часа

Acoustic Night With Pepi & Jimmy @Vintage House

Той има два издадени албума, като наскоро излезе втория – War of voices!
Там Пепи също е взела участие, като е написала текста на „Tonight“!
Репертоарът им включва рок, поп, блус и БГ парчета!

Резервацията е препоръчителна!
Вход 5лв

Vintage House

21:00 – 23:30 часа

30 май

Спортно събитие „Европейска миля Пловдив“

Първият град, който изминва заветната миля, е Пловдив – Европейската столица на културата – 2019. В града са планирани множество “подгряващи събития”, следвани от голямо Flagship събитие, и още множество активности, проведени от координиращата организация и нейни партньори през останалата част от годината.

На 30 май, неделя, от 11 до 13 ч, сдружение БГ Бъди активен и сдружение СПРИ РАКА организират крос на територията на Гребна база – Пловдив, като програмата му ще включва различни спортни активности за малки и големи. Основна част от събитието ще бъде пилотното издание на European Mile, като всички ще имат възможност да се включат в масов крос, изминавайки разстоянието от 1 миля и по този начин да подпомогнат инициативата Спри Рака. Всеки включил се и изминал разстоянието може да дари своята измината миля, прибавяйки дистанцията към едно общо цяло. По този начин всеки допринася за социално значима кауза, която е различна за всяка държава част от кампанията. В България, с всяка измината миля ти допринасяш и за борбата с рака. European Mile ще подкрепи инициативата Stop Cancer, която подкрепя клиниката по клинична хематология към УМБАЛ „Свети Георги“ Пловдив.

Гребна база

11:00 – 13:00 часа

Концерт „Sting the opera“

Великолепната музика на Стинг в симфоничен аранжимент ще бъде представен в един специален концерт на оркестъра на Държавна опера-Стара Загора и Военния биг-бенд с диригент кап.Цветомир Василев. Солист е известният джаз-изпълнител Петър Салчев. „Sting the Opera”.

В концерта „Sting the Opera” /буквално „ужили Операта“/ ще чуем едни от най-популярните пеcни на британската музикална легенда Стинг cpед които, pазбиpа cе, „Еnglіѕhman in Nеw Yоrk”, „Fіеldѕ of Gоld”, „Ѕhаре of Му Hеart”, „Еvеrу Breath You Take”, „Roхanne”, „Russians”, „If I Ever Lose My Faith in You”, „Mооn over Bourbon Street” и дp. Аранжиментите са на Дейвид Хартли, Мишел Льогран, Роб Матис, Винс Мендоса, Стивън Меркурио, Бил Рос и Никола Тескари.

Лятна сцена ОРФЕЙ, Пловдив

20:00 часа

31 май

MOVE Week Пловдив

През 2021 година празнуваме 10-тото издание на MOVEWeek – Седмица на физическата активност и спорта. Пловдив традиционно ще бъде градът с най-богата програма, като важно е да отбележим че Градът под тепетата е един от първите градове включили се в MOVE Week и до днес, организацията на събитието през 2012 е пример за добра практика,  споделяна в повече от 30 страни в Европа и извън нея

Юбилейното издание на събитието ще започне в последната седмица на месец май и ще обхване първата седмица на юни – от 31-ви май – 6-ти юни.

Какво ще ни поднесе десетото, издание на MOVE Week в Пловдив?

В Седмицата на физическата активност и спорта сдружение БГ Бъди активен планира множество активности и предизвикателства, като програмата ще бъде разделена на делнична и MOVEWeeekend

През цялата седмица, пловдивчани ще могат да се включат в различни спортни активности, които ще се проведат на територията на Plovdiv Stage Park – новата локация в подножието на Младежки хълм.

От 31 май до 04 юни, всеки следобед ще можете свободно да посетите и изберете различни физически активности в търсене на своето движение. В програмата са планирани бойни изкуства, представени от водещи пловдивски клубове или функционални тренировки и активности за деца, представени от професионални треньори на WOW GYM. Отделно от това по време на седмицата ще дадем тласък на пилотната инициатива от кампанията NowWeMove – European Mile, и ще раздвижим участниците с дистанцията от 1миля (1.6км). Всеки включил се и изминал разстоянието може да дари своята измината миля, прибавяйки дистанцията към едно общо цяло. По този начин всеки допринася за социално значима кауза, която е различна за всяка държава част от кампанията.

31.05 в 08:30 часа до 6.06 в 20:00 часа

TV Series Quiz / Куиз за сериали май

Заповядайте да проверите знанията си на тема сериали и да се забавлявате в приятелска обстановка и качествена музика.
Съберете отбор и направете своята резервация.
Състезанието се провежда в пет кръга с различна трудност.

Club Fargo

20:00 – 23:00 часа

 

01 юни

Международен детски балетен фестивал „С любов за танца”

По традиция МДБФ се провежда през година винаги от 1 до 4 юни. По време на фестивала се провеждат и съпътстващи събития, сред които открити уроци за участници и открити уроци за балетните педагози като темите са винаги различни. Тези уроци се провеждат от изтъкнати балетни педагози и хореографи! Те са безплатни за участниците! Фестивалът се организира от Община Пловдив, Фондация „Буратинобалет” и Балетно студио „Буратино”.

Дом на Културата „Борис Христов”

Концерт-спектакъл „Къде ми са детските книжки?“

Опера Пловдив кани малки и големи на един вълнуващ концерт-спектакъл „КЪДЕ МИ СА ДЕТСКИТЕ КНИЖКИ?“ с най-популярните и обичани песни от български детски филми изпълнени от децата на АКАДЕМИЯТА НА ГОСПОЖА ОПЕРА, ОРКЕСТЪРА НА ОПЕРА ПЛОВДИВ, със специалното участие на Юлия Йорданова – КЕРАНА!

Повече от 100 артиста ще се качат на сцената, за да направят едно емоционално музикално пътешествие из любимите песни от детското кино от 70те и 80те години – ‘‘Войната на таралежите“, „Неочаквана ваканция“, „Васко Да Гама от село Рупча“ и др.
ИГРИ „БЪРЗИ, СМЕЛИ, СРЪЧНИ“ ЗА ДЕЦА И РОДИТЕЛИ, МНОГО ЗАБАВЛЕНИЯ, НАГРАДИ И ЛАКОМСТВА ОЧАКВАТ ДЕЦАТА В СЪСТЕЗАНИЯТА ВЕДНАГА СЛЕД КОНЦЕРТА!

ГОЛЕМИЯТ ПОДАРЪК ЗА ВСИЧКИ ЩЕ БЪДЕ ИЛЮЗИОНИСТЪТ СЕРДЖО АЛФОНСО И НЕГОВИТЕ НЕУСТОИМИ ФОКУСИ СЪС САПУНЕНИ БАЛОНИ – КОМПЛИМЕНТ ОТ ДАВИДЕ КРИСТИАНО ЗА ДЕЦАТА НА ПЛОВДИВ.

Хълм Бунарджика

18:00 часа

ГОЛЯМ ДЕТСКИ КОНЦЕРТ IX Римският стадион посреща Алиса от страната на джаза

Превърналият се в традиция “Голям детски концерт” под наслов “Римският стадион посреща Алиса от страната на джаза” ще се състои за девета поредна година на 1 юни с вход свободен като подарък за пловдивските деца и техните родители.
МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, фондация “Музикартисимо”, Министерство на културата.

„Алиса в Страната на джаза“ е музикално-театрално представление по сценарий на Невена Григорова, което разказва за преживяванията на героинята в един чуден свят – с истински джаз бенд, строга Метронома, пееща котка и завладяващ танц. Благодарение на вълшебните си помощници, Алиса се научава да пее и да танцува, и най-вече да се забавлява, оставяйки вдъхновението да я води.

Римски стадион

18:30 часа

02 юни

Сценарист за една вечер – креативно състезание

Сценарист за една вечер различно и шантаво събитие с уникална структура, организация и фокус. Тук ти ще се научиш как се пише сценарий, ще си напишеш такъв и чрез приятелско състезание можеш дори да спечелиш награда.
Събитието е интерактивно, пълно с изненади, обрати и най-вече смехове. То ще те предизвика, провокира и ще ти остави незабравими спомени, за което ние гарантираме с над 10 проведени събития до този момент.
Лекторът и водещ на събитието е дългогодишният професионален сценарист Деян Георгиев, който ще те въведе в играта от вратата и за нито секунда няма да се почувстваш объркан.
За пръв път в това събитие ще имаме и Ко-водещ – Макс, който също има познания и опит в писането на сценарии.

Всичко, което ти трябва за подготовка е:
Отбор (макар, че можеш да дойдеш и самостоятелно)
Лаптоп (макар, че можеш да пишеш и на лист)

Предварителна резервация

Вход:10 лева на човек

Offline Café

18:30 часа

03 юни

Изложба „Небеса“ на Иван Богоев

Младият художник Иван Богоев се завръща в „мексиканската къща“ на Градска художествена галерия – Пловдив с нова авторска изложба пет години след първата си изява на същото място.

Той е нарекъл изложбата си „НЕБЕСА“, а гостите му ще видят най-новите творби на артиста.

Събитието ще бъде отбелязано със стил и автентичност в неповторимата атмосфера на Експозиция „Мексиканско изкуство“ на ул.“Артин Гидиков“ №11, Стария град. Гостите на изложбата ще се насладят на изцяло нови платна, чието послание ще докосне най-светлото и красивото в душата – връзката с небесата от които произлиза земята, бидейки одухотворена от тях. Това е втората поредна изложба на Иван в Експозиция „Мексиканско изкуство“. Като сюрприз и приятно допълнение художникът ще отпразнува и сподели с гостите очарованието и магията на изкуството точно на своя 33-ти рожден ден, когато е и денят на изложбата. Един дългоочакван творчески миг очаква да бъде споделен. Заповядайте и се насладете!

Градска художествена галерия

Старинен Пловдив

Plovdiv Food Park Festival 2021

От 3-ти до 6-ти ЮНИ 2021 г., ще сме отново заедно приятели!
Най-вкусният фестивал в Пловдив, овкусен със Сол-Пипер, ухание на Канела, Мента, Карамел и Хмел!

Plovdiv Stage Park

Младежки парк

19:00 – 23:30 часа.

Източник: Lost in Plovdiv

Снимка на корицата: Димитра Лефтерова

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.