АктуалноГрадътКварталиКултураНовини

 Къде е квартал 324 в Пловдив?

В малко каре около ул. Иван Вазов са събрани прекрасни необарокови, ар деко и модернистични сгради, проектирани от най-големите пловдивски архитекти

Втората обиколка от Български архитектурен модернизъм и Free Plovdiv Tour, в рамките на провелия се миналата седмица Station Street Fest, бе посветена на една част от центъра на Пловдив, обособена още в градоустройствения план на Йосиф Шнитер.

Заключен между улиците „Кракра“, „Г.М. Димитров“ и „Кръстю Пастухов“, кв. 324 от стария кадастрален план има малко повече от десетина къщи, но коя от коя по-красиви и изпълнени с история. Интересен факт е, че от всички отсечки единствено Кракра не е сменяла името си през годините, а останалите имат по 2,3, че дори и 4 преименувания.

Една от най-впечатляващите и безспорно отлично реставрирана и поддържана днес е сградата на семейство Турдоглу, роднини на известната пловдивска фамилия Кудоглу. Богато украсената къща е проектирана от архитект Камен Петков, работил и по някои от тютюневите складове на фамилията.

В момента тя функционира като хостел и всичко вътре е автентично, с изключение на цветовете. Там чужденците могат да послушат музика на старото радио, да видят предмети от бита като менци и сервизи, както и да разберат какви са били някогашните български домове. Запазени са оригиналните подове от тъмно дърво, стените, таваните, автентичните мебели – легла, старинни гардероби и дори сандъци за дрехи.

Вляво по улица Кракра пък гидовете обърнаха внимание на 3 постройки в съвсем различни стилове.

Първата е къща от 50-те години на миналия век, за която, както и за много други сгради от периода, е характерна липсата на мазилка над тухлите. Това обикновено е било така, поради липсата на средства и бедността на голяма част от семействата в града.

В съседство е едно малко по-ранно произведение от 1933 г. на бележития Боян Чинков с доста специфични за модернизма елементи. Сред тях са изчистените линии по хоризонтала на решетката по приземния етаж, както и специфичното, също хоризонтално, свързване на прозоречните рамки. 

На самия ъгъл пък намираме поддържана розова сграда в стил сецесион, дело на Камен Петков. При нея е използван орнаментиран еркер  като способ за изправяне на ъгъла – похват, който вече сме описвали в статията си за Къщи на ъгъл без прав ъгъл в Пловдив.

Ул. Г.М.Димитров също впечатлява със забележителни примери, като тук ще откроим сградата на Светослав Грозев, която е с два входа – единият, от които – с лице към Кръстю Пастухов. Тя е типичен образец на модернизма, отново с хоризонталните широки прозорци и със съвсем автентично запазените щори на първия етаж. Тук отново наблюдаваме правоъгълен имот със скосен ъгъл, по подобие на редица други къщи в зоната. За разлика от сградата в стил сецесион обаче, тук еркерът е изчистен от орнаментика.

Още по темата може да видите в Lostinplovdiv.com.

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина