АктуалноГрадътИзбор на редактораМненияНовини

Изводът от резултатите: Изборите в Пловдив са катастрофа за всички партии

Илюстрация: Резултатите от изборите миналия април

Всички партии и коалиции, влизащи след вчерашния вот в следващото Народно събрание, търпят огромни загуби на доверие в Пловдив, с изключение на ИТН и новия играч в политическия живот Величие. Това е изводът от съпоставката на резултатите спрямо настоящите резултати от вота за НС и тези от миналия такъв през април 2023г.

Чисто математически, победата на ГЕРБ-СДС под тепетата е пирова. Коалицията губи над 5 хиляди гласа спрямо предните парламентарни избори миналата година . Тогава настоящият победител остана втори с подкрепата на 30 996 пловдивчани, а сега е първи, но с гласовете на едва 25 385 души.

При коалиция ПП-ДБ цифрите са меко казано фрапиращи, да не кажем политически стряскащо. Само за година обединението загуби подкрепата на точно 21 577 души, които са гласували за него на изборите миналия април, но този път не го направиха. Сега ПП-ДБ имат 17 945 гласа, а преди година- 36 072.

Възраждане също търпи огромна електорална загуба в Пловдив- над 3500 гласа за година, вероятно прелели се към Величие. През 2023г. „възродителите” спечелиха 18 294 гласа, а сега са с 14 716.

Почти съща е ситуацията с БСП. Столетницата продължава да потъва електорално в Пловдив,  като сега губи близо 3500 гласа. За социалистите вчера са гласували 5 589 души, а през април 2023г.- 9 136.

Единствената партия с ръст в подкрепата е ИТН. Миналия април формацията спечели доверието на 5 664 пловдивчани, а сега е подкрепена от 6 660 души.

Резултатът си спрямо миналата година твърдо запазва единствено ДПС- 3 728 гласа през 2023г. и 3 740 сега.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

4 коментари

    1. Е, те чувалите си ги сменят и затова са против машинното гласуване, където освен електронно, се брои и хартийно.

      Отделно си имат малка армия от местни лайнари – Бултраси с малки пишки, които са изпонасрали целия град с графити и тагове, и си ги ползват за всякаква дейност – те също бяха строени да гласуват, нали им построиха стадион с нашите пари.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина