Изненада: Съветниците на Пловдив си вдигат заплатите

Актуално Власт Градът Новини Под лупа

Промяната е заложена в Правилника за работа на местния парламент

Там е записано, че председателят на Общинския съвет има право да получава до 80% от кметската заплата, която от началото на тази година е 3350 лв, а с неговата заплата са обвързани и възнагражденията на съветниците

Местният парламент в Града на тепетата заседава днес в условията на извънредна епидемична обстановка, при спазване на изискуемите мерки, след като преди дни стана ясно, че лекар от групата на ГЕРБ е носител на коронавируса. Заседанието не бе отменено, направиха се проби на всички съветници в началото на седмицата, но бе обявено официално, че само 11 са готови и отрицателни.

На фона на многобройните твърдения за липса на пари в бюджета и обстановката в страната и града, като цяло в дневния ред на сесията под т.16 ще се разгледа приемането на новия Правилника за работа на местния парламент. Именно в него е предвидена възможността да бъдат гласувани и нови, по-високи заплати на общинските съветници.

Там е записано, че председателят на Общинския съвет има право да получава до 80% от кметската заплата, която от началото на тази година е 3350 лв. С възнаграждението на Александър Държиков са обвързани и парите, които получават съветниците. За всяка сесия им се начислява 15% от заплата на общински съветник № 1, а за участие в комисия – по 2%. Освен това им се полагат и до 40% за представителни разход.

Старейшините ще гласуват и 2000 лв. помощ на Димитър Будаков, чиято къща рухна при строеж на ул. “Ниш”.

Планирано е да бъдат отпуснат и 60 000 лв. за 6 детски градини и 17 училища по програмата за повишаване на дигиталните умения в сферата на образованието.

Споделете ни във:

1 коментар за “Изненада: Съветниците на Пловдив си вдигат заплатите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.