АктуалноГрадътИзбориМненияНовини

Изборната ирония в Пловдив: Глас за по-малко ГЕРБ доведе повече ГЕРБ

Две седмици след изборите вече започна да се оформя новата градска управа на Пловдив за следващите 4 години. Новият кмет Костадин Димитров не се бави с назначенията и уволненията (или приемането на очаквани оставки) на ръководни органи – зам.-кметове, шефове на Общински предприятия и прочее. И, заедно с неговите собствени изказвания, вече може да посочим и ясна тенденция: Пловдив ще получи много повече ГЕРБ.

Иронията на тази ситуация е, че градът всъщност гласува за по-малко ГЕРБ. Това не стана толкова ясно от вота за кмет, но се видя от вота за Общински съвет и за районни кметове – там по-скоро анонимните кандидатури за гражданите не бяха толкова добре подкрепени, с изключение на „Тракия“, където очевидно инерцията от управлението на Костадин Димитров даде сила на кандидата на ГЕРБ. Огромната разлика между вота за кмет и вота за общински съвет също е показателна – от трима гласували за Костадин Димитров, само двама подкрепиха листата общински съветници на ГЕРБ в местния парламент.

Това, до известна степен, е резултат от кошмарното управление на Здравко Димитров, за което вече дори в централата на партията не искат да си спомнят – камо ли за редовите пловдивчани. Различните непартийни фигури, които Здравко Димитров използва в управлението си – зам.кметове и други важни лица, без очакване отново да получат постове от новия кмет, се пробваха от различни партии и претърпяха пълно фиаско на изборите, също показателно за управлението на Зико.

Назначенията на Костадин Димитров, обаче, са очевидни – стриктна партийна дисциплина и лоялност. Първото име на зам.-кмет, което бе потвърдено не бе изненадващо – единственият твърдо лоялен ГЕРБ кадър в екипа на Здравко Димитров, зам.-кметът по култура Пламен Панов, който нерядко в предния мандат оставаше изолиран в компанията на Зико, Пламен Райчев и ко. и всъщност намираше партньор единствено в друг лоялен към ГЕРБ политик, районният кмет Георги Стаменов. Неслучайно именно Стаменов запази и поста си като кандидат и в последствие избран районен кмет.

Едно от най-необичайните назначения на Здравко Димитров в едно от най-важните общински предприятия ОП „Градини и паркове“ – това на Веселин Козарев от „Съюз за Пловдив“ също бе от първите, напуснали новото градско управление. Няма да запази поста си и изцяло непартийният кадър Стефан Стоянов, ръководил дълги години последователно културата и образованието в града.

Съответно новите назначения са стриктно в полето на партия ГЕРБ –Иван Стоянов пое отдел „Екология и здравеопазване“. Креслото на отдел „Сигурност“ пое дългогодишен член на ГЕРБ, дошъл от младежката структура и изключително лоялен към партията – Ангел Славов.

Спадът в доверието на ГЕРБ в общинския съвет обаче ще ги принуди към местна коалиция, която със сигурност ще доведе и до отражение в структурата на заместник-кметските постове. Най-явна подкрепа преди изборите заявиха от местната сглобка на партите около Славчо Атанасов, Георги Титюков и Георги Колев. Конкретно Георги Титюков има голям опит в местното управление. От другата страна твърдо опозиционна позиция заеха от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Така, едва ли новият кмет Костадин Димитров ще успее да сформира чисто ГЕРБ-управление, и ще трябва да протегне ръка към други сили за някои от тези постове. Тепърва ще разбираме структурата на новото управление, но едно е сигурно – конкретно на пл. „Стефан Стамболов“ 1 участието на ГЕРБ ще е много по-силно, отколкото по времето на Здравко Димитров. Въпреки едва 20-процентовата партийна подкрепа, която партията получи.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

7 коментари

    1. СЕМИТИ са също и палестинските АРАБцИ бе, сульо!

      Чудовищните зверства на Ционистите в ИЗРАЕЛ вече 70 години тормоз предизвкаха всенародно възстание И КРЪВОПРОЛИТИЕ: ХАМАЗ е състояние на духа, не е Армия, нито Държава!

      А на хранилка в ГЕРБавата заплатаджийница на пловдивския СелСъвет кльопат към 11 хиляди …калинки, които имат и семейства – – – ето откъде иде БЛЕСТЯЩАТА ИЗБОРНА ПОБЕДА

  1. Съм сигурен,че повечето от половината град не са гласували! Всичко е манипулации и ЗАПАДНА ПРОПАГАНДА!!! ЕВРЕЙСКИЯ СЪЮЗ НИ УБИВА,А ГЕРБ И ПП ИМ ПОМАГАТ!!!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина