Иван Ланджев: Любовта е ритник за битието

Актуално Гласове Култура Новини

Литературният клуб на Френската гимназия в Пловдив проведе онлайн интервю с писателя Иван Ланджев. Тяхната инициатива е свързана с Младият Пловдив чете – литературен фестивал, в рамките на който младежи от различни училища се срещат с любими писатели, илюстратори, преводачи.

Едни от най-активните ученици са именно от литературния клуб на ФЕГ с ръководител – преподавателят по БЕЛ Мариана Иванова. Тази пролет не беше възможно да се проведат разговорите на живо, но това не попречи на младежите да намерят начин да се свържат със свои любими автори. Те зададоха близо 10 въпроса на Иван Ланджев, който ги зарадва с отговори в навечерието на 24 май.

На един от въпросите “Възможна ли е любовта по време на пандемия?”, Иван Ланджев отговаря така: “Да, разбира се. Любовта е възможна всякога. Не мисля, че сега трябва да се концентрираме толкова в това да наричаме любовта “противоотрова” или “спасение”, което ще ни извади от тази ситуация. Любовта е онтологичен фундамент на света изобщо. Тя е ритник за битието. Тя е базисният принцип, заради който въобще сме и битуваме в света. Тя е причина, но тя и цел. И, ако продължим посока на най-известните клишета и сравнения на любовта с някаква стихия, обикновено това е огънят. Мисля, че трябва да зарежем веднъж завинаги това разбиране за любовта като огън. Нека я мислим като въздух. Тя е въздух”.

Онлайн интервюто може да видите ТУК

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.