АктуалноБългарияВластГласовеГрадътМненияНовиниПод лупа

Ивайло Спасов чака реакция от Община Пловдив на сигнал, който подал преди една година за графитите под скалите зад Театъра

Сега търси съдействие от кмета на район „Централен“, подтикнат от добрата работа по реставрацията на Часовниката кула на Сахат тепе

Георги Стаменов: Всички ние виждаме, че без едно видеонблюдение няма как тази собственост да бъде съхранена и запазена

Уважаеми читатели на Под тепето, наскоро ви запознахме с Ивайло – Пловдивчанинът, след чиято жалба БДЖ, МВР и МЗ се разбраха как да контролират носенето на маски във влака.

Тази седмица, вдъхновен от красиво възстановената кула на Сахат тепе, той се връща към един свои сигнал отпреди година, по който по думите му от Община Пловдив още не са реагирали в действителност. С писмо Ивайло Спасов поздравява кмета на район „Централен“ за прекрасната инициатива на Дановия хълм и се обръща за съдействие по премахване на графитите, които са на скалите зад Театъра.

Публикуваме целия текст на писмото му:

Уважаеми г-н Стаменов,

Бих желал да Ви поздравя за чудесната инициатива за реставрация на часовниковата кула на Сахат тепе. Вярвам, че тя ще бъде още по-притегателен обект за туристите след преодоляване на настоящата пандемия.

Притеснителен за мен обаче е фактът, че преди да посетят кулата, гостите на прекрасния ни град ще трябва да се „насладят“ и запазят в спомените и снимките си отвратителната гледка в подножието ѝ, а именно надраскания до безобразие с графити склон на тепето откъм Драматичния театър. Не е възможно той да е убягнал от погледа Ви, преди да се изкачите до часовниковата кула, за да инспектирате свършената работа по реставрацията ѝ.

Необяснима за мен е липсата на ефективни действия за почистването на драсканиците. За това аз съм сигнализирал писмено кмета на града ни – г-н Здравко Димитров, преди повече от година – на 3.12.2019 г.

В началото на тази година получих отговор с номер 237200-750 / 20.01.2020 г. от началника на сектор „Общинска полиция“ – гл. комисар Костадин Костов, с уверение, че полицейското присъствие в района ще бъде засилено, за да не се допуснат повече подобни прояви. Очевидно полицията си върши добре работата и като че ли нови графити не се появяват.

За съжаление, не изчезнаха и настоящите.

Поради липса на действия по почистване на тепето, на 17 юли 2020 г. подадох втори сигнал с входящ номер на Община Пловдив 20НЕТ-1343 / 17.07.2020, като към него приложих снимки за сравнение от зимата на 2019 г. и лятото на настоящата.

Днес, 10 декември 2020 г., се обръщам и към Вас за съдействие за заличаване на това посегателство върху един от символите на града ни.

Разчитам, че въпреки трудностите в работата на администрацията и общинските предприятия заради кризата, няма да е необходимо догодина отново да сигнализирам четвърти път за същото.

Прилагам актуална снимка, която по никакъв начин не се различава от тези в предишните сигнали освен по цвета на тревата и наличието на една котка в кадъра.

С Уважение и предварителна благодарност:

Ивайло Спасов

Репортер на Под тепето се свърза с райкмета Стаменов, който потвърди, че писмото му е изпратено на електронната поща.

Разходката ни по тепето показа, че незнайни творци, пишат проза, поезия и рисуват наивистични символи и абстракции по скали, стени, сгради, пейки и т.н.

Графити по Дановия хълм тази година са чистени три пъти, припомни кметът на района в чиято територия попадат тепетата.

„Всички ние виждаме, че без едно видеонблюдение няма как тази собственост да бъде съхранена и запазена. Не случайно ще помоля Общински съвет, респективно Община Пловдив, за следващата година да бъдат отделени средства да изградим едно ново съвременно LED-осветление и видеонаблюдение към него, за да може да съхраним хълма и да не допускаме такива графити по скалите и съответно такива надписи, било на органи за полова принадлежност, било за интимни актове, да бъдат изписани по стените.“   

Тук е мястото, чрез вашата медия, да изкажа благодарност към Общински съвет и Община Пловдив за отпуснатите средства за ремонт и осветление на Часовниковата кула! – завърши Георги Стаменов.

Снимка на корицата: Ивайло Спасов

Снимки в галерията: Под тепето

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина