Исторически снимки от Обединението на Германия и 30-те години демокрация в страната гостуват в Пловдив

Актуално Живот Култура Новини Под небето

Германският посланик Кристоф Айххорн откри в ГДК изложбата „Преломът на Изток. Живот в преход”

30 години в кадри: Последната смяна на караула. Събаряне на панелни блокове. Трабант, превърнат в щъркелово гнездо. И площада, на който бе извършен терористичен акт миналата година …

„Ще ви покажа една единствена снимка, която казва всичко. Когато погледнете очите на тези хора на снимката ще видите всички емоции – радостта, изненадата, сълзите, надеждата, които са били в тях преди 30 години, повече няма нужда да се каже”.

Това каза Н. Пр. Кристоф Айхорн – посланик на Германия у нас, по време на откриването  днес изложба в Дома на културата „Борис Христов“, посветена на 30-годишнината  от Обединението на Федерална република Германия.

Припомняме, че на 03 октомври 1990 над Райхстага се издига флагът на обединена Германия с приемането на споразумение за обединението на Западна и Източна Германия. Берлин е избран за столица на новата държава. Започва изтеглянето на съветските войски от територията на ГДР. От страна на СССР договорът е подписан от Едуард Шеварднадзе.

Документалната експозиция започва с черно-бял кадър на смяната на последния караул пред мемориала Нойе вахе.

Тя е под мотото „Преломът на Изток. Живот в преход” и е посветена на първите години след обявяването на Германското единство през 1990 г., като акцентира върху опита на хората в Източна Германия, натрупан по време на прехода. Техният живот, както и ежедневието на хората в Източна Европа, включително и в България, коренно са се променили след историческия прелом през 1989-та/1990-та година.

Автор на изложбата е историкът – публицист Щефан Волле, а тя е издадена от Федералната фондация за преосмисляне на диктатурата на ГЕСП, съвместно с пълномощника на федералното правителство за новите федерални провинции.

“Добре дошли в Страната на чудесата” – пише на шапитото на цирка, а на преден план са се сблъскали трабант и опел/снимката е направена в Хаале през 1991 г.

Подбрани са и кадри, описани с чувство за хумор през призмата на историята.

Във всяко от 20-те пана със снимки и текст има QR код, след сканирането, на който може да бъдат проследени сайтове с интервюта и разкази на съвременници на събитията и темите, описани в изложбените пана.

Приветствие по повод на откриването отправиха също Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм  на община Пловдив и д-р Мариана Чолакова – почетен консул на Германия в Пловдив. Сред гостите бяха още Председателят на Общински съвет  Пловдив инж. Александър Държиков, заместник-областният управител на област Пловдив Евелина Апостолова, заместник-кметът по образование и бизнес развити Стефан Стоянов, почетният консул на Чехия в Пловдив д-р Иван Соколов, почетния консул на Молдова в Пловдив Веселин Чипев, ректорът на МУ Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева.

“С обединението между Източна и Западна Германия се слага край на един много тъмен период и край на комунистическата диктатура по онова време. Много е важно да си припомним тези уроци от историята”, каза заместник-кметът Пламен Панов, който използва възможността да поздрави Негово превъзходителство по повод Националния празник на Германия – денят на германското единство, който е 3 октомври.

Посланик Кристоф Айхорн направи паралел между Съединението на България и Обединението на Германия.

 

“Бях тук за Празника на Съединението, по препоръка на Мариана посетих и град Съединение. Думата „съединение“ е много специална за нас. Това какво означава за нас германците съединението може да видите на тази изложба.

Изложбата в Дома на културата може да бъде видяна до 23 октомври.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.