АктуалноБългарияГрадътНовиниПод лупа

Ограничен е достъпът до Часовниковата кула на Сахат тепе

Според сигнал до редакцията ни Дановият хълм е затворен, репортерската проверка показа, че това не е така

Снимка на часовниковата кула на върха на Дановия хълм и опъната жълта полицейска лента на пътеката, която води до нея, получихме в редакцията на Под тепето с твърдението, че тепето е затворено. Репортерската ни проверка показа, че това не отговаря на истината.

Сахат тепе не е затворено, заяви районният кмет Георги Стаменов. Има ограничителна лента, която е сложена заради сигнал, постъпил на дежурния телефон в Община Пловдив, че част от обшивката на кулата на часовника се е отпорила, разказа още той.

Става дума за ламаринено парче, което е висяло, откъртено от вятъра. Парчето е премахнато, но огледът е показал, че обшивката като цяло има нужда от ремонт.

Припомняме, че кметът Стаменов преди години възстанови часовника, който дълго време не работеше. Администрацията на район „Централен“ се е свързала с човека, който се грижи за кулата. Предстои след падането на карантините мерки тя да бъде отключена от него, а екип на Пожарната да помогне за отстраняването на компрометираните части от обшивката.

Ограждащата жълта лента е поставена, за да не пострада някой, уточни райкметът Георги Стаменов.

„Заграждението е за безопасност, няма нещо притеснително. Счупеният елемент е демонтиран и се презастраховаме. Това е парк и не е нормално, човек да не се чувства защитен в него. Апелирам към внимание и спазване на ограничението от страна на гражданите, които го посещават.“

Той припомни, че за тази година е планиран ремонт на стената, която се самосрути до шадравана на хълма и тя ще бъде възстановена. Средства за това ще се търсят от фонда за бедствия и аварии или от бюджета на общината.

Хълмовете винаги са били приоритет за мен, подчерта Стаменов. По думите му, през лятото ще текат възстановителни дейности и по Трихълмието и на Бунарджика, а най-рано това може да се очаква при стартирането на капиталовата програма на район „Централен“.

Стаменов е разговарял с директора на ОИ „Старинен Пловдив“ Богомил Грозев. На територията на Стария град има 2-3 стени, които са се наклонили.

„Всичко това е картотекирано и когато има възможност ще отстраним проблемите, за да може емблемата на нашия град да е не само в добър, но и безопасен вид.“

Очаква се след приемане на закона в петък да бъдат ясни промените в сроковете и процедурите.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина