АктуалноБългарияВластГласовеМненияНовиниПод лупа

Институциите се задействаха, след наша публикация за проблема около метадоновата програма в Пловдив

Проблемът идвал от факта, че в непосредствена близост има още един кабинет, който работи по същата програма. Така в много малък периметър се събират двете групи от пациенти

Каназирева: Най-добрият вариант е терапията с метадон да се провежда по метода “всичко под един покрив“

Контролът от страна на органите на реда ще бъде засилен, след разговори с ОД на МВР

Областният управител се е срещнала с граждани, които настояват да бъде преместен кабинет, в който се провежда метадонова терапия  на наркозависими,  намиращ се на бул. „Васил Априлов“ 14.

За дългогодишния казус ви разказахме в статията Ползватели на метадонова програма тормозят живeeщите около бул. Руски. На 10 септември т.г. хората от района се оплакаха пред Под тепето, че зависими пациенти получават лекарството и бързат да приемат дозите си, а всичко става пред очите на деца от близкото училище и детска градина.

Живеещите и работещите в карето между двата централни булеварда са изложили след това проблема в сигнал до областна администрация. По този повод областният управител Дани Каназирева се е срещнала с техни представители и с психиатъра д-р Люба Хаджийска, която провежда метадоновата програма на този адрес.

По думите на лекарката, проблемът идвал от факта, че в непосредствена близост има още един кабинет, който работи по същата програма. Така в много малък периметър се събират двете групи от пациенти. Въпреки упражнявания от нея контрол, някой от тях, след като приемат дозата си в кабинета, инжектират веднага навън медикамента, даден им за следващите дни, на което стават свидетели живеещите в района.

Това е проблем, който не е единичен. Жалби и сигнали има и от други райони на гр. Пловдив. В тези кабинети се лекуват наркозависими не само от града и региона, но и от други области.

Ще възложа на юристите си преглед на нормативната уредба и ще дам предложение за промяна, която да гарантира спокойствието на хората и провеждането на необходимото лечение на пациентите. Най-доброто решение е да се приеме вариант, при който наркозависимите да получават на едно място метадона си под лекарски надзор и контрол по метода „всичко под един покрив“, каквато е практиката в повечето европейски държави.“, коментира случая областният управител.

Каназирева посочи, че за проблема ще бъде сигнализирано и Министерство на здравеопазването.

Тя заяви още, че е провела вече разговор с директора на ОД на МВР старши комисар Йордан Рогачев и контролът от страна на органите на реда на място ще бъде засилен.

Още по темата:

Няма съдия в мача между наркоманите и обществото… Има само жертви

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Абе тая програма на Танева трябва да се затвори тя нито може нито има капацитет да води програмата тя няма един психолог на кръст мъжа и с мръсните ръце сипвам метадон ръцете му треперят разлива вършиш един мръсен парцал всяко едно шише бърка с една и съща спринцовка Абе ужас трагедия

  2. Само че проблемът ми идва от тия зависими които са записани на Васил Априлов а идват проблемите от другата програма на доктор Танева програмата са наказани изписани изгонени от други програми въобще най-проблемните наркомани са там и тя като ги гони да не се събират пред нея няма къде другаде да ядат освен при другата програма даже имам чувството че нарочно ги карат да ходя там нали все пак конкуренция за това че не Танева програмата прави проблеми не на Хаджийска

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина