АктуалноГрадътИзбор на редактораМненияНовиниСпорт

Илиян Филипов: Довечера завършваме етап 1 на Колежа (ВИДЕО)

Дербито Ботев – Левски ще може да се играе на стадиона на бул. „Източен“ в края на април, сигурен е той

До края на деня ще бъдат завършени всички дейности по етап 1 от строителството на стадион „Христо Ботев“. Това заяви на нарочна пресконференция днес изпълнителят на дейностите Илиян Филипов на съоръжението. Както преди месец самият той обеща, домакинството на Ботев срещу Левски в края на април ще може да бъде проведено на стадиона край бившата Бирена фабрика, стига лицензионната комисия на БФС да излезе с бързо становище.

„Тази вечер приключваме всичко по етап 1 така, че стадионът да отговаря напълно на изискванията за мачове от българското първенство. Ботев ще посрещне Левски в дома си след около месец“, заяви Филипов, който навършва днес 50 години и подчерта, че ще прекара целия си рожден ден на спортното съоръжение.

Бизнесменът обаче не скри сериозните си притеснения относно предложението за допълнителните над 6 млн лева общински средства в рамките на две бюджетни години, което общински съвет ще гледа на сесията си другата седмица. Филипов е обезпокоен, че в предложението  никъде не се споменава банковата гаранция, за която той настоява пред общината.

„Трябва да ми бъде гарантирано, че ако изхарча тези средства, ще ги получа обратно. Виждаме, че само с решения на Общински съвет няма как да бъда сигурен – знаем какво се случи с пробива на Водната палата. Трябва да ми бъде гарантирано, че въпросните пари ще ми бъдат изплатени, за да мога да поръчам козирката и да продължим напред до поставянето ѝ“, каза Илиян Филипов.

Той уточни, че пълното довършване на стадиона с етап 2 би струвало към 17 млн лева, като този етап включва всички довършителни дейности за получаване на лиценз от УЕФА от 4-а категория. С тази категория съоръжението ще може да посреща мачове до полуфиналната фаза от Евротурнирите, както и квалификационни срещи на Световни и Европейски мачове на националните отбори. С тези средства стадионът ще придобие финалния си вид с пълна козирка, цялостно изградена фасада и най-вече – напълно изградени помещения в Централната трибуна.

Що се отнася до настоящите дейности на стадиона – към момента се извършват последни минимални довършителни работи по цялото съоръжение под трибуните и около съоръжението, по паркинга и оградите. В самия стадион остава да се монтират последните седалки по северната трибуна и в сектора за гости. Фирмата, която поставя осветлението извършва финални дейности и се очаква в скорошните дни то да бъде тествано. По източната трибуна започна и поставянето на първия слой от козирката. Около върнатия вчера паметник на Христо Ботев се оформя естетически пространството.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина