АктуалноБългарияГероите на деняЖивотЗабавлениеНовини

Хора масово изхвърлят домашни любимци от началото на епидемията (ГАЛЕРИЯ)

Разказва Христо, открил тези пет малки красавици, които си търсят дом  

Сега е моментът да си осиновя куче, това е най-често срещаният пост в социалните мрежи, след въвеждането на рестриктивните мерки по извънредното положение. За бум на осиновяванията обаче не се съобщава и нашата проверка показва това.

В същото време Христо, които живее на края на пловдивското село Бенковски, разказа пред репортер на Под тепето за няколко случая на изхвърлени в покрайнините на селото домашни любимци.

„Минават и мятат. От началото на епидемията изхвърлиха породиста, скъпа котка. Преди десетина дни – една немска овчарка. Осинови я човек от селото. В края на март намерихме оставен близо 30-килограмов алабай,“ изрежда мъжът.

Сега обаче сърцето му е свито за тези пет красавици, които открил в студената и дъждовна събота сутрин.

 

„Въпреки, че живея на село моите две кучета ги гледам вътре вкъщи. Сутринта излязох на двора и ги пуснах да се разтъпчат, а те започнаха да лаят. Тогава чух жалното скимтене.“

По плача Христо открива в края на пътя захвърлени, мокри и премръзнали три малки черни палета. Връща се с кашон, за да им направи заслон и тогава чува ново скимтене. По-надолу, на поляната, открива още две кученца.

Не може да ги вземе в дома си, не само поради липсата на достатъчно място, а и защото едното му куче е болно и е на системи. Освен това често го води на лекар в града.

Той моли приятели да му помогнат с постове във фейсбук, за да се намерят грижовни стопани за петте госпожици.

Така с него вчера се свързва младо момче от Пловдив, което дава временен подслон на кученцата в близкото село Царацово. Стоян също има свои кучета, но се нагърбва с грижата за петте изхвърлени, докато им се намерят осиновители.

Той им е построил къщички и ги храни.

Момичетата вече видимо изглеждат добре, предстои да ги прегледа ветеринар и да ги обезпаразити.

Ако сте стигнали до този ред в историята, която ви разказваме, ви предлагаме да си отговорите на въпроса „как може да помогне всеки един от нас“.

Крайната цел е да се намерят добри хора, които ще обичат и ще се грижат за тези животни, ще ги превърнат в свои домашни любимци!

Можете също така да помогнете с храна за тях на Стоян, докато се намерят осиновители.

Ако наистина желаете да осиновите кученце или да помогнете, можете да пишете на лични съобщения във Facebook страницата на Под тепето.

П.П. Докато подготвяхме статията за едното кученце се яви кандидат-осиновител. 

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

3 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина