АктуалноГласовеГрадътНовиниОбщина ПловдивПод ножа

Граждани поискаха оставката на Зико в местния парламент – ВИДЕО

Общинските съветници на Пловдив гласуваха да бъдат изслушани протестиращите, които влязоха на последното заседанието на местния парламент.

Говорящите се обединиха около тезата, че управата на града е пагубна за пловдивчани.

Прекъснаха сесията на Общинския съвет – ВИДЕО

От името на гражданска инициатива „За парка“ адв. Тони Стойчева официално поиска оставката на кмета. Протестиращите са разпечатали предизборната програмата за управление на Здравко Димитров, за да си припомни какво е обещал на хората и какво е свършил.

Публикуваме цялото изказване на адв. Тони Стойчева без редакторска намеса.

Добър ден.

Господин Димитров,

От два месеца насам ние отделяме от личното си и работно време, за да присъстваме тук, на сесиите на ОбС, на които се чертае бъдещето на града. Днес отново сме тук. 

Тук сме защото в дневия ред ще се гледат казуси, които живо ни вълнуват и които имат пряко значение за живота и бъдещето на пловдивчани.

Тук сме обаче и по една друга, по-важна и обединяваща причина, и тя е да поискаме ОСТАВКА.

Точно така, искаме оставка Ви, като кмет на град Пловдив.

Гражданското ни недоволство от решенията, които вашата администрация прокарва започна от т.нар. пробив на Водната палата, прерастна в местна гражданска инициатива “ЗА ПАРКА”, с която се борим да спасим голяма част от парк “Отдих и култура” от корупционните схеми, прокарвани 20 години и достигнали своя епогей по време на вашето управление,  и политиката Ви, обслужваща кръгове, от които очевидно сте зависим.

Кулминационна точка на тези зависимости и обслужване на лични и приятелски интереси, дойде именно с предложенията, които трябваше да се гледат на днешното заседание, някои от тях отпаднаха, заради невиждания обществен отклик, други обаче, ще се гледат днес.

Нека само да спомена най-скандалното предложение от изминалата седмица, което скандализира не само пловдивчани, ами и всички българи  Предложението Ви, да дадете 14 дка имот и съществуващата в него сграда – бившата гръдоболна болница, безвъзмездно на частната болница „Света Каридат“ за 30 години. Макар да бе спряно от правната комисия, това предложение е много симптоматично за стила ви на управление и маниера, с който се разпореждате с общинските ресурси в частна полза.

В същата степен, макар и с малко по-малък материален интерес е предложението Ви да предоставите отново безвъзмездно къща-паметник на културата на близкия на сърцето ви митрополит Николай и приятели. Продължаваме с поредния опит да предоставите огромен публичен ресурс за смешните 2200 лева на друг ваш приятел от болница „Пълмед“, а по вина на Вашата администрация и грешни решения, сега ще трябва да платим и 750 000 лева за пробива на Водната палата, започнат незаконно. Оказва се също така, че Общината няма нужда да похарчи  1, 5 милиона за почистването на Марица, а почти три пъти по-малко. А Вие толкова настоявахте да платим тези милиони на ПИМК.

Това са малка част от скандалните теми, само от последния месец и половина.

Извън тях, Вашето управление може да се асоциира с една дума: РАЗРУХА.

Градът се руши, хората му страдат, а тези, които могат да си го позволят просто емигрират.

Ще изброя част от най-големите проблеми, с които не се справихте за 3 години или които създадохте, поради некомпетентно взимане на решения:

1. Не се справихте с това да направите градския транспорт модерен, редовен и общодостъпен. Не въведохте адекватни на трафика линии, не контролирахте изпълнението на разписанията, не заработиха и електронните табла, за които всички ние платихме прескъпо, няма въведено дъргообещаваното безкондукторно таксуване или т.нар. интегриран граски транспорт.

2. Всички инфраструктурни проекти са недовършени, забавени, струват допълнителни средства, а има такива, които дори не са и започнали, въпреки обещанията Ви. Ще изброя част от най-проблемните: Модър- Царевец, околовръстно шосе, вътрешен ринг, каскада Въча, северен обходен път, улица „Даме Груев“, пътна връзка между жк „Тракия“ и район „Южен“  и много други.

3. Стадион Ботев. …………………………  Наливаме още десетки милиони, докато спортните клубове на града ни, в които спортуват деца, младежи и шампиони са в тотална разруха.

4. На практика унищожения Тютюнев град.

5. Препълнени  детски градини; липса на социални жилища; липса на грижа за най-нуждаещите ни съграждани; обезкървени ДКЦ–та и социални услуги;

6. ПУПове. Презастрояване. Бетониране.

7. Масова разпродажба на общинско имущество. Или понякога дори подаряване на общинско имущество!

8. Не се изгражда достъпна градска среда, почистването на града е под критичния минимум.

9. Замърсяването на въздуха.

10. Унищожени зелени площи, а озеленяването и поддръжката на парковете и градините са застинали някъде в 90-те.

И още, и още…

Част от гореизброените проекти и решения са приоритет в Предизборната Ви програма. Програма, която явно не сте чел или ако сте чел, не сте я разбрал.

В нея казвате, че решаващо значение за реализирането й е участието на обществеността. Действително обаче, програмата се изпълнява с участието на приятелския Ви кръг и обслужва техните икономически интереси.

Приоритет № 1 в нея е Пловдив да е модерен европейски град с качествена инфраструктура, зелена градска среда и умни екологични решения.

Вместо това, превърнахте Пловдив в изостанал икономически, презастроен и инфраструктурно разпадащ се град, с най-мръсния въздух в Европа и унищожени зелени площи. Знаковото изменение на ОУП, позволяващо застрояването на парк „Отдих и култура“ е последният и най-фрапиращ пример за реалните Ви приоритети.

Споменах само приритет № 1 от програмата Ви.

В нея, на цели 30 страници са изложени мерките за реализиране на тези приоритети в управлението ви за периода 2019 -2023 год.

Днес сме 19 декември 2022 година и остава по-малко от година до края на мандата Ви. И ето аз съм извадила тази програма и съм отбелязала в нея, това което не е свършено. И знаете ли – предполагам се досещате – оценката е слаб 2.

Давам ви я, за да си я припомните какви ангажименти сте поел, когато сте се кандидатирал за кмет и може би ще разберете защо днес ние сме тук.

Вие и Вашето управление ограбихте мечтите на пловдивчани, превърнахте настоящето ни в кошмар без край, Вие искате да лишите децата ни от качествен живот и бъдеще. В името на всичко това Ви призовавам: подайте си оставката незабавно.

Пловдив е град за хората и ние ще си го върнем!“

Пловдивчани искат Общината да си върне терена зад Братската могила – Обновена

На микрофона излезе и организаторът на „Капана Фест“ Нилола Сивков. Вижте какво каза той в следващото видео.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Един коментар

  1. Крайно време е този кмет да си отива.Той трябва да бъде разследван от компетентните органи и да се установят всичките му нарушения.
    Бедите,които той нанесе на Пловдив са прекалено много.
    Чудно е,че той продължава да нанася нови и нови беди без свян и срам.Само отпреди няколко дни зад предложенията му прозират огромни корупционни сделки!Безвъзмездно ще подарява на болница сграда с 14 дка.земя! Тази земя ще се застрои с нови жилищни блокове и някой ще спечели 200-300 или 500 милиона лева!От тези милиони ще има и за когото трябва,известно е!
    И стига с тези болници в Пловдив! Пловдив е градът с най много болници.Нали няма лекари?!Кой ще работи в тях?
    Пловдив го превърнаха в нещастен град с нещастни жители!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина