Георги Стаменов: Не му е сега времето на пробива под Водната палата

Актуално Гласове Градът Новини Под ножа

Пробивът на Водната палата не е нужен за града проект”, написа вчера Под тепето, след срещата в областната администрация по темата, организирана от вице губернаторът Николай Василев. В нея се включиха кметът на Район „Централен“ Георги Стаменов, арх. Мария Бадева – експерт в Община Пловдив, Добромира Костова, от Об С Пловдив, инж. Петя Абаджиева от КИИП, арх. Чавдар Тенев, предс. на КАБ, Юлиан Моллов от МРРБ, отдел ЮЦР. Зам.-кметът по „Строителство и инвестиции“ Пламен Райчев, който беше поканен на срещата не дойде, за да даде повече яснота по въпроса

След като вчера публикувахме коментара на зам.-областния Николай Василев, днес потърсихме мнението на други двама от участниците в работното съвещание- кметът на „Централен” Георги Стаменов и зеленият общински съветник от Демократична България Добромира Костова, които, меко казано, не са привърженици на идеята за пробив под Водната палата.

Стаменов подчертава, че не му е сега времето на този проект.  „ Това е моето мнение. Не и когато в града стартират толкова други ремонти на пътни артерии – ще се блокира тотално. Той няма да струва 7 млн., а ще е двойно – виждате какво се случва с цените на строителните материали, които растат главоломно. Ще стане поне 13-14 млн. лв. при сегашните цени. Нека направим една сметка, ако бъде осъществен, колко минути ще спести за стигането от Изток на Запад и ще стане ясно, че няма смисъл. Друго – какво ще се случи с Марица – Север, една права отсечка без светофари, по-скоро ще натовари трафика вместо да го разтовари. Опитът показва, че трафик се разтоварва с две успоредни улици в различни посоки. Ето защо, съм на мнение, че тези средства трябва да се инвестират в оправянето на бул. „Марица – Север”, който сега е еднопосочен паркинг и по него почти няма движение, а точно сега градът се развива именно в западния му край”, коментира Георги Стаменов.

„Този проект е някакво дежавю – преди 6-7 години , ако се не лъжа, зам.-кметът Димитър Кацарски предложи същото. Тогава имаше 2 обществени обсъждания, на които всички експерти бяха единодушни, че кръстовище с габарити 30 м е оптимално за това място, каквото е в момента. Кои са приоритетите в този град е решение на ръководството му. Аз лично бих инвестирал тези средства в „Марица – Север” или в детски градини”, добави кметът на Централен.

И според Добромира Костова проектът не трябва да се реализира, а общината трябва да насочи усилия и средства в друга посока. Освен това тя цитира и мнението на МРРБ, че има опасност от двойно финансиране и последващи санкции заради навлизането в инфраструктура, изградена с пари от „Региони в растеж”.

„ Не е невъзможно да се окаже, че ще трябва да се връща цялата сума по „Региони в растеж“. Докато се опитваше да пробута заемът и пробивът в ОбС, кметът все говореше, че нямало да има никакво „засичане“ на двата проекта. Истината е, че МРРБ тепърва ще дава оценки и тези оценки може да са солени”, коментира Костова след срещата.

На нея е станало ясно още, че общината всъщност има възможност да изтегли проекта от заема и да насочи средствата за нещо друго.

„ Съвсем възможно е, и вероятно би станало, без никакви финансови корекции да не се усвои заема, взет целево за пробива. С две думи – дори и на този етап проектът може да бъде стопиран с минимални финансови загуби. Лично за мен това беше акцентът на срещата. Нищо страшно няма да се случи, ако сега бъде спрян проектът -въпреки, че е сключен договорът за заема, има вече избран изпълнител и е стартирала процедура за проектиране”, добавя общинският съветник.

Тя посочва още, че всички в залата са били на мнение, че високоскоростни отсечки в онзи район противоречат на всички модерни градоустройствени практики.

„ И разбира се, нещата, които си ги говорим от самото начало- този проект е излишен, скъп, нецелесъобразен и няма да реши проблема със задръстванията и трафика”, категорична е Добромира Костова.

 

 

Споделете ни във:

1 thought on “Георги Стаменов: Не му е сега времето на пробива под Водната палата

  1. Там, ако ще се прави някога нещо, то трябва да бъде нов, по-висок мост с 2х3 ленти. Всичко друго е излишно към момента и няма да разтовари нищо съществено. Булевардът и от двете страни е с по 3 ленти, мостът идва тесен. Ако се повдигне, всичко би си дошло на мястото…. но тогава тапата ще си остане на Чифте баня. Там пък е нужно кръстовище на две нива, което никога няма да видим. Както и на сточна гара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.