Пробивът на Водната палата е ненужен за града проект

Актуално Власт Гласове Градът
Николай Василев

Това е общото мнение на представители на МРРБ, КАБ, КИИП и експерти, стана ясно след среща по темата в Областна администрация  

Зам.-кметът по строителство Пламен Райчев не дошъл на срещата

Заместник – областният управител на област Пловдив Николай Василев организира днес в сградата на Областна администрация работна група, за обсъждане на Пробива на Водната палата заради голямото обществено значение на казуса.

„Личното ми мнение е, че Община Пловдив е длъжна да осигури прозрачност при проектирането на съоръжението! Естеството на проекта е такова, че предполага при строителството да се случат неблагоприятни намеси в градската среда, които да имат не само екологично и социално, но и финансово негативно отражение за гражданите“, коментира Николай Василев.

Той призна, че разбрал от медиите, че Община Пловдив вече е входирала възлагателно писмо към изпълнителя.

На срещата присъстваха кметът на Район „Централен“ Георги Стаменов, арх. Мария Бадева – експерт в Община Пловдив, Добромира Костова, от Об С Пловдив, инж. Петя Абаджиева от КИИП, арх. Чавдар Тенев, предс. на КАБ, Юлиан Моллов от МРРБ, отдел ЮЦР. Зам.-кметът по „Строителство и инвестиции“ Пламен Райчев, който беше поканен на срещата не дойде, за да даде повече яснота по въпроса.

Присъстващите се обединиха около мнението, че Пробивът на Водната палата е ненужен за града проект, неясен откъм проектиране и изпълнение.

Намесата в облагородената градска среда, включваща зоните за отдих от източната страна на моста и зоната за паркиране от западната част, е в риск да бъде напълно или частично заличена.

На срещата се поставиха две основни задачи:

– Осигуряване на широка обществена подкрепа за прозрачността на процеса

– Предоставяне на възможност независими експерти да участват в съгласуването на проектирането, което трябва да бъде завършено след 60 дни.

Ако не се изпълнят тези две базови условия, осъществяването на проекта ще сбъдне опасенията за заличаване на облагородяването на района, финансирано безвъзмезно от МРРБ. Това ще доведе до финансови санкции и негативни последици за Пловдив, заяви още заместник – областният управител  Николай Василев след срещата.

Споделете ни във:

11 thoughts on “Пробивът на Водната палата е ненужен за града проект

 1. Пълни глупости! Пробивът е жизнено необходим. Колелото на Водната палата е най-голямата транспортна грешка в последните 50 години. Всеки, минаващ оттам, ще го потвърди. Който твърди друго, просто не познава проблема. А замърсяването на въздуха е просто страшно!

 2. Коригиране на входа/ изхода на моста е напълно достатъчно. Изтеглянето на статуите двайсетина метра навътре в моста и изграждане на мини мост надясно- изход от моста към Марица юг и директно включване на автомобилите в него. Огледално се построява същото за качване на моста при десен завой на Водната палата. Колелцето на Тотев може и да остане, зер сложиха цветята онзи ден.

 3. Абе експерти, дрън-дрън, за десетината натрапени ГЕРБави ЗАМове няма значение какви са ентересите на Градо, важното е да уйдисат на фюрера си баскетБОЛЕН мозъклия.

  Далаверата е вече (water under the bridge както казват из Атлантическо) свършен Факт, спазарена, бакшишите са разхвърляни, ръкостискането под масата приключени, керванът . . . именно.

  Комуто не му се нрави, на Тепето в Сурп Кеворк има поп, арменски. ИСТИНСКИ

  1. Само като мернеш малоумно измислената =че и изпълнена, че и дотътрена даже= „маса“ около която мъдруват мозъклиите – ти се отщява… нищо чудно, че в Града мъдруваме дали 2+2=4 или 2+2=22.

   Не върви на хубаво градчето…

   Даже в ООН Обединените Нации таквизи сбирки насядват околовръст на компактни практични едноместни WorkSations които са даже stackable – струпват се една в друга за пестене на …квадратни педи пространство

   1. Масата е перфектна! Модел Ковид, създава дистанция, дори е във формата на латинско „C“

 4. Проблемът със задръстеното кръстовище се решава с един евтин светофар. Аргументът, че на моста щяли да чакат коли, които, кой знае защо, щели да го натоварват, сякаш сега не е същото, не струва.

  1. Проблемът с задръстеното кръстовище се решава само с едно единствено действие-демонтаж на панаирния мост и ново изграждане на по високо и по широко мостово съоръжение.

   1. „… само с едно единствено действие…“ ли? А защо не ДВЕ?

    Брей, колко лесно „демонтираш“ Панаирния, мощняко!

    Няма ли как без да се трудим да БУТАМЕ (мостове, партийни, пощи, окръжия, кудоглута) да избачкаме още един чисто нов/СТАР мост закъм ул. КАРЛОВСКА както си му беше редът още през турско, а?

   2. Това, разбира се, е най-доброто решение. Както на моста на Герджика, проектиран и изпълнен още през 30-те години на 20-и век.

    1. Ех, Табачев, Табачев, ти не си за нашенско, ти си за ХАРВАРД!

     Айде без да БУТАМЕ направеното, ако требе НОВ МОСТ НЕКА ДА ГО ТЕГЛИМЕ ПРАВО КЪМ Карловска, както си му беше редът още от турско, а? А?

     Колега АрхиЙерей?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.